Sluiten

Veiligheidslekken bij dierendatabanken opgelost

11-05-2018

Wanneer u uw huisdier laat chippen, is een registratie een belangrijke vervolgstap. Zonder registratie kan een gevonden dier niet bij u teruggebracht worden. De registratie van uw dier regelt u bij een van de databanken die in Nederland actief zijn.
Wanneer u uw dier aanmeldt bij een databank voor registratie, is het nodig dat de databank uw contactgegevens kent. Dit kunnen bijvoorbeeld uw woonplaats en telefoonnummer zijn. Ook andere zaken, zoals ras, kleur en andere kenmerken van uw dier worden soms genoteerd.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een aantal databanken de gegevens van huisdieren en hun baasjes onvoldoende beveiligd had. Hierdoor was het mogelijk dat onbevoegden dier- en eigenaargegevens uit de databases van de databanken konden downloaden. Mensen met slechtere bedoelingen zouden hiermee in sommige gevallen in kaart kunnen brengen waar bijvoorbeeld dure raskatten wonen.
Nadat de NOS dit aan het licht bracht, hebben deze databanken de beveiliging beter op orde gebracht.

Welke gegevens wilt u openbaar maken?
Het LICG onderstreept het belang van een goede, up-to-date registratie van uw huisdier. Zonder registratie heeft chippen geen zin. U kunt er bij de registratie bij een databank zelf voor kiezen of u bepaalde gegevens ook wilt openbaren. Zo kunt u ervoor kiezen om uw telefoonnummer zichtbaar te laten worden als iemand het chipnummer van uw dier invoert. Dat kan handig zijn, want de vinder van uw dier kan dan direct contact met u opnemen. Het kan overigens per databank verschillen welke gegevens openbaar gemaakt kunnen worden. 

Vanwege privacy redenen kunt u er ook voor kiezen om uw gegevens op ‘verborgen’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen zien dat uw dier bij een bepaalde databank geregistreerd is. Men zal dan de databank moeten benaderen als men een dier gevonden heeft. Die kan op zijn beurt weer contact met u als eigenaar opnemen. Dit betekent wel dat uw dier minder snel bij u teruggebracht kan worden. Als een databank gesloten is, bijvoorbeeld in een weekend of buiten kantooruren, kan men geen contact met u krijgen. Bedenk daarom bij de registratie goed welke gegevens u wél, en welke gegevens u niet openbaar wilt zetten.

Meer informatie over chippen en registreren vindt u op www.chipjedier.nl.