Sluiten

Verplicht chippen en registreren van honden vanaf 1 april 2013 een feit!

06-02-2013

Na jarenlang gesproken te hebben over het verplicht chippen en registeren van honden, wordt deze verplichting vanaf 1 april aanstaande een feit. Alle pups moeten dan binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien worden geregistreerd bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Honden die worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Op deze manier wil de staatssecretaris van Economische Zaken de malafide en illegale hondenhandel aanpakken.

De verplichting komt er op neer dat alle pups bij de fokker gechipt worden. Binnen 8 weken nadat de pup geboren is, moet hij bovendien geregistreerd worden bij een databank. Zo wordt het chipnummer gekoppeld aan de adresgegevens van de hond en zijn eigenaar. Bij een verhuizing of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt, moeten de gegevens in de databank worden aangepast. Als de hond overlijdt, moet hij worden uitgeschreven. Zo blijven de gegevens in de databank altijd actueel.

Behalve dat de overheid op deze manier de malafide en illegale hondenhandel kan opsporen en aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Mocht de hond onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden.

Op www.chipjedier.nl kunt u uitgebreide informatie lezen over de chip- en registratieverplichting.

Bent u een professional (fokker, handelaar, dierenarts, asiel, enzovoorts)? Log dan in op onze professionalssite. In onze kennisbank vindt u een uitgebreid document met informatie over dit onderwerp.