Sluiten

Verras je huisdier met een surprise!

30-11-2021

Sinterklaas en Kerst betekent voor velen weer gezellig cadeautjes uitpakken. En vaak doet het huisdier daar als volwaardig lid van het gezin aan mee. Natuurlijk kan uw dier gewoon weer een kant en klare snack krijgen. Maar teveel lekkers is niet goed.  Maak er daarom dan eens een echte surprise van! Beter voor lichaam en geest!

Een cadeautje krijgen dat verpakt is in een surprise, waar je moeite voor moet doen en wat spannend is om uit te pakken, is veel leuker voor uw dier. Zij kunnen veel plezier beleven aan het opsporen of lospeuteren van een lekkernij. Dat is bovendien een hele goede manier om een huisdier bezig te houden. Dit wordt voedselverrijking genoemd.

Veel dieren hebben behoefte aan activiteit en denkwerk. Dat kan verveling en gedragsproblemen voorkomen. Papegaaien werken bijvoorbeeld graag voor hun eten: ze doen liever moeite voor hun maaltijd dan het eenvoudig (maar saai) uit hun voerbakje op te eten! Lees onze tips over voedselverrijking voor papegaaien. En wist u dat ook kippen baat hebben bij voedselverrijking? Dat is niet alleen leuk voor de vogels: degene die deze surprises in elkaar knutselt heeft voorpret en het levert bovendien een leuk schouwspel op als de dieren bezig zijn hun lekkers te bemachtigen.

Maar ook bij andere dieren is voedselverrijking en denkwerk belangrijk. Voor honden en ook voor katten bestaan er allerlei spelletjes waarbij ze vakjes moeten openen, schijven moeten draaien en hun poten en neus moeten gebruiken om een brokje te bemachtigen. Ook konijnen en knaagdieren kunnen op die manier bezig gehouden worden: met een voerbal waar brokjes uitrollen als ze die voortduwen, of eenvoudiger met een kartonnen doosje dat eerst gesloopt moet worden om bij iets lekkers te kunnen. Met een beetje fantasie kunt u zelf van alles bedenken, als u maar rekening houdt met de veiligheid van de voorwerpen en stoffen die u gebruikt.

In de natuur moeten dieren ook moeite doen om hun eten te vinden, en het voedselzoekgedrag is dan ook deel van hun natuurlijke gedrag. Door hen de mogelijkheid te geven dit ook in gevangenschap te doen, kunnen ze hun energie kwijt en hun vindingrijkheid ontwikkelen, en bovendien vinden ze het vaak gewoon erg leuk! Misschien geldt voor onze huisdieren dus net zo goed als voor ons: vol verwachting klopt hun hart…