Sluiten

Wat kunt u doen als uw huisdier bang is voor vuurwerk?

27-12-2018

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling kan voor deze dieren veel stress geven. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, maar ook het sissen, fluiten en andere hoge tonen. Huisdieren kunnen daarnaast ook last hebben van de flitsen, trillingen en zelfs van de geur die vrijkomt bij het afsteken van vuurpijlen.

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat uw huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Daarnaast is het bij een aantal diersoorten mogelijk om de angst te behandelen.

Voor een echte vuurwerktraining is het in december te laat als uw dier al bang is voor vuurwerk. Dit kost veel tijd. Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het wel zinvol zijn hem er nu alvast aan te laten wennen met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Zet die eerst heel zacht en ga tegelijk iets leuks met het dier doen. Daarna kunt u de CD steeds ietsje harder zetten.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan zo’n CD de scherpe kantjes er soms wat afhalen, maar dan heeft u wellicht ook medicatie en/of alternatieve hulpmiddelen nodig. Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van vuurwerkangst bij huisdieren. In ons uitgebreide praktische document over vuurwerkangst kunt u lezen welke medicijnen er zijn, wat ze doen en welke randvoorwaarden er zijn aan het gebruik. Ook zou u kunnen denken aan bepaalde voedingspreparaten, feromonen of alternatieve middelen. Raadpleeg uw dierenarts altijd voor u medicijnen toedient aan uw huisdieren. Geef nooit het medicijn van mensen of andere dieren aan uw huisdier.

Straf het dier nooit voor een angstige reactie! Daarmee maakt u de situatie voor het dier alleen nog maar enger en zal hij nog banger worden. Misschien durft hij het niet meer duidelijk te uiten omdat hij bang is voor nog meer straf, maar van binnen voelt hij de angst nog net zo erg!

Het LICG geeft u onderstaande tips om uw huisdier op oudejaarsavond zoveel mogelijk te beschermen:

  • laat uw hond op tijd uit op oudejaarsavond
  • zorg voor een veilige plek en laat uw dier niet alleen thuis
  • zet de radio of televisie wat harder zodat die het geluid wat maskeert
  • hou uw kat binnen en sluit deuren, ramen en het kattenluikje
  • sluit ook de gordijnen zodat uw dier de lichtflitsen niet ziet
  • geef u dier afleiding als dat mogelijk is
  • laat uw hond lekker tegen u aanliggen of de kat bij u op schoot komen, als hij daar behoefte aan heeft maar hou uw dier niet vast als hij dat niet wil

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er verder zijn om uw huisdier veilig en minder angstig de overgang naar 2019 te laten maken? Lees dan ons uitgebreide document over vuurwerkangst.