Sluiten

Wat u moet weten over titeren en vaccineren

30-06-2020

Er zijn steeds meer mensen die hun huisdier minder willen vaccineren en daarom kiezen voor titeren. In sommige gevallen is dat een prima oplossing, in andere situaties is titeren geen goede optie. Ons nieuwe artikel over Titeren en vaccineren legt uit hoe vaccinatie werkt, hoe titeren werkt, hoe die twee samenwerken en wat er wel en niet mogelijk is.

In discussies over titeren spelen misverstanden vaak een rol. Een titerbepaling is bijvoorbeeld geen ‘alternatief’ voor een vaccinatie. Een titerbepaling geeft namelijk geen bescherming; het laat alleen zien of een vorige vaccinatie nog steeds voldoende bescherming biedt of dat er weer opnieuw gevaccineerd moet worden. Er moet dus altijd eerst een basisvaccinatie gegeven zijn om voldoende antilichamen aan te maken! Wel kan zo’n titerbepaling ervoor zorgen dat u uw dier zo min mogelijk hoeft te vaccineren, door pas een herhalingsenting te geven als de titer aangeeft dat er te weinig antilichamen zijn om het dier te beschermen tegen een infectie.

Met het oog op de vakantie is het goed om te weten dat honden en katten in een pension in principe gevaccineerd moeten zijn. Het is voor pensions mogelijk om dieren toe te staan waarbij een titerbepaling is gedaan in plaats van een herhalingsvaccinatie, maar alleen als daar een verklaring bij is van de dierenarts waarin de afwijking van het vaccinatieschema voldoende onderbouwd wordt. Wilt u uw dier in een pension laten logeren en heeft u gekozen voor titeren, dan moet u dat dus goed navragen bij het pension en met de dierenarts overleggen of die zo’n verklaring kan afgeven.

Ook belangrijk: titeren is maar voor een aantal ziektes mogelijk. En voor de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid), die verplicht is als uw hond, kat of fret de grens over gaat, is een titerbepaling niet toegestaan als alternatief voor een herhalingsenting.

Meer uitleg over wat er wel en niet kan met titerbepalingen, hoe het werkt bij puppy’s en kittens, wanneer en hoe vaak u moet laten titeren als u daarvoor kiest en voor welke ziektes het wel en niet mogelijk is, leest u in ons document ‘Titeren en vaccineren’.