Sluiten

Wijziging dierenwet: huisdieren vallen niet onder nieuwe regels

10-08-2021

Demissionair minister Carola Schouten (LNV) komt binnenkort met een nieuw voorstel voor de wijziging van de dierenwet. Ze wil een uitzondering maken voor huisdieren waarmee de regels voor deze groep gehouden dieren toch niet strenger worden.

Begin juni ontstond er onrust onder huisdierbezitters omdat er een wetswijziging werd aangenomen waarin stond dat dieren geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden. Deze wetswijziging, die werd ingebracht door de Partij voor de Dieren, was oorspronkelijk bedoeld voor de veehouderij.  Maar zoals de wet geformuleerd is heeft deze ook grote gevolgen voor de eigenaren van huisdieren.

Zoals het er nu staat zou het zo zijn dat eigenaren huisdieren, zoals konijnen en vogels, niet meer in een hok of kooi mogen worden gehouden. Maar Schouten wil gezelschapsdieren uitsluiten van de nieuwe regels. Daarvoor maakt ze een nieuwe wetswijziging. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schouten dat ze deze zomer nog nodig heeft om uit te zoeken wat de precieze gevolgen van de nieuwe dierenwet zijn voor de praktijk. Volgens de minister moet het nieuwe kabinet straks knopen doorhakken over de manier waarop de dierenwet wordt ingevuld. Uiteindelijk is het aan de rechter om een oordeel te geven over de interpretatie van de wetswijziging en de reikwijdte ervan.

Overigens staat nu ook al in de wet dat een dier voldoende ruimte moet hebben voor zijn fysiologische en ethologische behoeften. De verblijven moeten ruim genoeg zijn en moeten aangepast worden op de diersoort. Dus of vogels in een in een kooitje en konijnen in een hok zijn toegestaan hangt helemaal af van het formaat en de inrichting. Wie dus goed wil zorgen voor de dieren kijkt dus zorgvuldig naar wat een dier nodig heeft en hoe je daar het beste op kunt aansluiten. De LICG huisdierbijsluiters kunnen daar heel goed bij helpen.