Sluiten

Op zoek naar een Herder of Border Collie?

Interesse in een Herder of een Border Collie of een kruising hiervan? Het LICG geeft je graag tips over de aanschaf, zodat je een goede start kunt maken.

Welke hond past bij je?

Elk ras heeft zijn eigen eigenschappen. Lees meer over het ras. Kies je een kruising, lees dan over de rassen van de ouderdieren. Kies een hond die bij je past! Regelmatig ontstaan problemen door een verkeerde ras keuze. Mensen laten zich soms verleiden door het uiterlijk van schattige puppy’s. Maar als je niet let op het karakter of op erfelijke ziektes, kun je flinke problemen krijgen. Kies dus ook met je verstand.

Waar vind je een betrouwbare fokker?

Als je een hond wilt aanschaffen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een (ras)hond van een bedrijfsmatige fokker, een hobbyfokker, een dier van een particulier of een dier uit het asiel of van een stichting halen.

Als je een pup van een rasfokker wilt kopen, kun je het beste via de rasvereniging naar fokkers zoeken. Veel andere honden worden via internet gezocht. Daarbij moet je goed opletten, want er zijn veel handelaars actief die alleen geïnteresseerd zijn in geld verdienen en die je proberen te misleiden. Trap hier niet in! Lees ons stappenplan ‘puppy via internet’ zodat je weet waar je op moet letten.

Er worden ook steeds meer (zwerf)honden aangeboden die uit het buitenland komen. Zij worden door stichtingen naar Nederland gehaald om ze hier een tweede kans te geven. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk! Weet dus waar je aan begint. Het LICG geeft goede adviezen over het aanschaffen van een buitenlandse zwerfhond.

Wat kost een hond

Als je een hond aanschaft, zijn er eenmalige kosten voor de aankoop. Koop je een raspup, dan kost dat van zo’n 750 euro tot wel meer dan 1500 euro. Voor een volwassen hond uit een asiel betaal je tussen de 200 en 450 euro. Kosten die elk jaar terugkomen zijn die voor voer, medische kosten zoals behandeling tegen wormen en vlooien en de vaccinaties. In een aantal gemeenten betaal je hondenbelasting. Verdere kosten zijn die voor een hondencursus, trimsalon, eventuele vakantieopvang, een uitlaatdienst en onverwachte ziektekosten. Zeker die laatste kunnen hoog oplopen! Leg dus een spaarpotje aan of sluit een verzekering af. Zie ook: overzicht kosten hond

Socialisatie en opvoeding

Het is erg belangrijk dat je pup goed gesocialiseerd wordt en dat hij een goede opvoeding krijgt. De eerste socialisatie moet al bij de fokker plaatsvinden. Let daarop. Daarna moet je er zelf  voldoende tijd en energie in steken, zeker het eerste jaar. Bedenk ook dat je pup het eerste half jaar niet of maar heel kort alleen kan blijven. Lees meer over de opvoeding van een puppy.

Verplicht chippen en registreren

Pups moeten voordat ze zeven weken oud zijn, verplicht gechipt zijn en binnen een week daarna geregistreerd worden op naam van de fokker. Honden die uit het buitenland komen, moeten binnen veertien dagen geregistreerd worden op naam van de importeur. Elke hond mag alleen verkocht worden als hij een chip heeft, geregistreerd is op naam van de verkoper en een EU-dierenpaspoort heeft. Is dit niet in orde, koop de hond dan niet, want dan ben je zelf ook in overtreding! Alles over de verplichte chip en registratie lees je hier.

Lees alles over de aanschaf van een hond op de website van het LICG. En verdiep je in het ras van jouw keuze. Succes en veel plezier alvast met je nieuwe huisgenoot!

Het LICG biedt deskundig en onafhankelijk advies. Ondersteund door: Ministerie van LVVN, Aeres MBO Barneveld, Dactari, Dibevo, Dierenbescherming en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.