Sluiten

Algemene informatie over puppy's

Het is natuurlijk heel leuk om een hond al van pup af aan op te zien groeien en hem zelf op te voeden en van alles te leren. Maar realiseer u wel dat er heel wat bij komt kijken om van uw pup een gezonde, gehoorzame en sociale huishond te maken. Ook dient een aantal praktische zaken geregeld te worden.

Registreren

Het is sinds april 2013 wettelijk verplicht dat pups gechipt worden bij de fokker voor ze 7 weken oud zijn en dan binnen een week geregistreerd worden op naam van de fokker bij een daarvoor aangewezen portaal. Dat moet altijd gebeuren voordat ze worden verkocht. Pups die uit het buitenland komen, moeten geregistreerd worden op naam van de importeur. Elke pup, geboren of overgedragen na 1 november 2021, moet bovendien een EU-dierenpaspoort hebben voor hij 7 weken oud is.

Als u een pup koopt, moet u dus controleren of hij gechipt en geregistreerd is op naam van de verkoper (de fokker of de importeur) en of hij een EU-dierenpaspoort heeft, want anders mag de pup niet verkocht worden en mag u de pup niet kopen (of adopteren)! Vraag om een registratiebewijs.

Zorg ervoor dat de chip binnen twee weken na aanschaf op uw eigen naam en adres geregistreerd wordt en niet op het adres van de fokker blijft staan. Er zijn verschillende portalen aangewezen om honden te registreren: u vindt ze op www.chipjedier.nl.

Haalt u zelf een pup uit het buitenland? Dan bent u de importeur. U moet dan eerst een UBN (een registratienummer) aanvragen bij RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met dat UBN moet u bij de dierenarts de pup laten registreren bij een van de portalen. Dat moet binnen twee weken nadat u hem naar Nederland brengt. Komt de pup uit een land buiten de EU en heeft hij dus nog geen EU-dierenpaspoort, dan moet u dat ook binnen 2 weken halen bij de dierenarts.

U bent verplicht om ook in het verdere leven van uw hond deze registratie up-to-date te houden, bijvoorbeeld als u verhuist. Meer informatie over chippen vindt u op www.chipjedier.nl.

Verzekeren

Elke hond kan ziek worden of een ongeluk krijgen, ook uw pup. Medische hulp kan aardig wat geld gaan kosten. Het is dan ook de moeite waard om te informeren naar een huisdierenverzekering, bijvoorbeeld bij uw dierenarts. Er zijn verschillende verzekeraars die uw huisdier verzekeren. Bij de Praktische informatie over ‘Ziektekostenverzekering voor uw huisdier’ leest u hier meer over.

Vakantie

Bedenk voor u een pup aanschaft wat u met het dier doet als u op vakantie gaat. Neemt u hem mee, brengt u hem bij kennissen of familie of gaat hij naar een pension? Houd er daarbij ook rekening mee dat het moeilijker kan zijn een goed onderkomen te vinden voor een pup dan voor een volwassen hond. Sommige fokkers bieden aan de pups in een vakantie tijdelijk terug te nemen. Kiest u voor een pension, vraag dan duidelijk na of zij ook pups huisvesten en reserveer tijdig een plek!

Wilt u de pup meenemen, let dan goed op de eisen die er in uw vakantieland én de landen waar u doorheen reist worden gesteld aan leeftijd, ras en vaccinaties. Houd er rekening mee dat het reizen en de inentingen een zware belasting kunnen vormen voor een jonge pup en dat u ook in de vakantie veel tijd aan de pup zult moeten spenderen!

In de Praktische informatie over ‘Reizen en vakantie’ vindt u allerlei tips en informatie over dit onderwerp.

Riempjes en halsbandjes

Geef uw puppy een gewoon halsbandje of eventueel een tuigje met een licht riempje. Gebruik nooit een slipketting of ander zwaar materiaal. Zorg dat het halsbandje niet te los zit, anders kan de pup zich er uit wringen als hij bijvoorbeeld erg schrikt en ineens weg wil. Doe het bandje ook niet te strak. Als er twee vingers tussen passen, zit het bandje meestal goed. Neem een riempje met een goede musketonhaak, ook hier geldt dat hij niet te gemakkelijk los mag schieten of zelfs kan breken. Een uitrollijn lijkt de pup meer ruimte te geven, maar omdat hij dan steeds beloond wordt voor het trekken door het uitrollen van de lijn is dit niet aan te raden.

Bench en/of mand

Uw pup heeft een eigen slaapplek nodig waar hij kan uitrusten en zich kan terugtrekken. Hij heeft nog vrij veel rust nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. U kunt kiezen voor een mand en/of een bench.

Een bench is een enorm handig hulpmiddel bij de opvoeding van uw pup. Als u hem vanaf het begin eraan went dat dit zijn eigen plek is, kunt u hem daar rustig inzetten als hulp bij zindelijkheidstraining, leren alleen blijven en tijdens de nacht. Wilt u de bench blijven gebruiken als de hond volwassen is, koop dan een bench die groot genoeg is maar maak hem tijdens de puppytijd kleiner door er een schot in te zetten, zodat de pup er precies in kan liggen. Een bench moet u eerst aanleren, de pup moet de bench leuk gaan vinden. Laat uw hond niet te lang in een bench zitten. Veel uitleg over de bench leest u in ’Een hondenbench gebruiken’.

Speelgoed

Een ander onmisbaar hulpmiddel is een voorraad geschikte speeltjes. Pups onderzoeken alles met hun tanden. Ze hebben een natuurlijke behoefte om te kauwen. Zorg dus voor geschikt, stevig speelgoed dat niet snel kapot kan en geen gevaar kan opleveren voor uw pup. De dierenspeciaalzaak kan u hierbij adviseren. Gebruik geen speeltjes die eerder van uw kinderen zijn geweest en laat uw kleine kinderen niet met de speeltjes van uw hond spelen.