Sluiten

Dierbaar-dierenwelzijnskeurmerk ook voor diergedragstherapeuten

24-08-2021

Vanaf 1 september kunnen ook diergedragstherapeuten onder het ‘Dierbaar’ dierenwelzijnskeurmerk vallen. Het keurmerk was al beschikbaar voor dierenpensions, dierenspeciaalzaken, tuincentra, trimsalons en hondenuitlaatservices. De aangesloten therapeuten zijn afkomstig van Stichting Certipet die per 1 september wordt ondergebracht bij Dierbaar.

Welzijn verbeteren
Diergedragstherapeuten kunnen onmisbaar zijn voor wie problemen heeft met ongewenst gedrag van zijn huisdier. Met de juiste adviezen over training en eventuele aanpassingen in de situatie van uw dier kunt u het gedrag van uw dier bijsturen. Dat kan het leven en welzijn van uw dier enorm verbeteren, en daarmee ook uw plezier als eigenaar. Er bestaan therapeuten voor hond en kat, maar ook voor papegaai, paard of konijn.

Pas op voor ‘beunhazen’
Belangrijk is echter wel dat de therapeut ook daadwerkelijk goed opgeleid en bijgeschoold is. Omdat diergedragstherapeut een vrij beroep is, mag iedereen zich zo noemen. Als u niet oplet, loopt u dus het risico dat u terecht komt bij iemand die alleen maar een schriftelijke cursus heeft gevolgd of een ondeugdelijke opleiding van iemand die zijn eigen visie wil verspreiden, bij iemand die ooit wel een opleiding heeft gedaan maar zich nooit meer heeft bijgeschoold en dus met volslagen achterhaalde, dieronvriendelijke methodes werkt, of zelfs bij iemand die thuis wat uitzendingen op National Geographics heeft bekeken of ‘altijd al honden heeft gehad en dus wel weet hoe het werkt’. En dat kan meer problemen opleveren dan het oplost en slecht zijn voor het welzijn van uw dier.

Een echte professional vinden
U moet dus wel weten hoe u aan een echte, gediplomeerde en regelmatig bijgeschoolde therapeut komt. Het Dierbaar keurmerk is daarvoor één van de mogelijkheden. Het Dierbaar-keurmerk voor diergedragstherapeuten zal dezelfde strenge normen behouden als de accreditatie-eisen van Certipet. Stichting Certipet werd in 2011 opgericht vanuit de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Bij Certipet zijn therapeuten voor hond, kat, konijn en paard aangesloten die vanaf 1 september onder Stichting Dierbaar gaan vallen.

Behalve Stichting Dierbaar zijn er meer organisaties waar u gediplomeerde diergedragstherapeuten kunt vinden.

De SPPD is een accrediterende organisatie voor gedragstherapeuten voor hond, kat, konijn, papegaai en paard. Ook kunt u er instructeurs, hondenscholen en hondenuitlaatservices vinden die door hen geaccrediteerd zijn.

De NVGH is de beroepsvereniging voor gediplomeerde hondengedragstherapeuten. Leden moeten een diploma hebben van een van de door hen erkende opleidingen en zich regelmatig bijscholen.

Het Aeres trainingscentre Barneveld heeft ook een opleiding hondengedragstherapie, bij hen afgestudeerde therapeuten vindt u via hun register. Dit zegt niet of zij zich ook bijscholen, vraag dat eventueel zelf na.

Gedragsproblemen? Laat het niet oplopen maar doe er iets aan!
Vertoont uw huisdier gedrag waar u niet blij van wordt? Maakt u zich zorgen omdat uw dier vreemd of ongewenst gedrag vertoont, of gedrag waar hij zelf onder lijdt (zoals angst)? Dan is een eerste stap om uw dier nog eens goed te laten nakijken door een dierenarts. Gedragsproblemen kunnen namelijk ook een medische oorzaak hebben, zoals pijn. Is dat uitgesloten, schakel dan de hulp van een gediplomeerde diergedragstherapeut in en ga samen aan de slag om uw dier (en uzelf) te helpen!

In onze artikelen over gedragstherapie voor de hond en gedragstherapie voor de kat vindt u meer informatie.