Sluiten

Een gezonde start voor u en uw huisdier

13-01-2022

Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen starten het jaar met frisse zin en vol goede voornemens. Misschien mag er bij u wel een pondje af en misschien zou er voor uw huisdier ook wel wat af mogen. Maar hoe kunt u precies bepalen of uw huisdier overgewicht heeft? En als dat zo is, hoe kunt u het dan het beste aanpakken om iets af te vallen?

Naar schatting is maar liefst 35% van onze huisdieren te dik. De laatste jaren lijkt dit percentage toe te nemen. Net als bij mensen ontstaat ook bij dieren overgewicht door teveel eten en te weinig bewegen. Een dier dat niet genoeg beweegt, en dus weinig energie verbruikt, houdt energie over.

Sommige hondenrassen hebben wat meer aanleg om te zwaar te worden. Ook sommige kattenrassen worden sneller te zwaar dan andere katten. Net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico's op. Onderzoek heeft aangetoond dat slanke honden tot wel twee jaar langer kunnen leven dan dikke honden. Bij zwaarlijvige katten is de kans op suikerziekte twee tot vier keer zo hoog als bij slanke katten!

Bij dikke dieren slijten de gewrichten sneller, ze zijn vaak kortademig, krijgen vaker last van vetgezwellen en er is verhoogde kans op huidproblemen. De totale afweer van een zwaarlijvig huisdier is minder, waardoor het dier sneller ziek kan worden en wondjes minder goed genezen. Kortom, alle reden dus om overgewicht aan te pakken!

Hoe? Door minder te eten en meer te bewegen. Het LICG heeft allerlei tips om dit voor u en uw dier op een verantwoorde maar ook leuke manier te doen. U kunt het voer van uw dier bijvoorbeeld in een voerbal geven of in verschillende bakjes doen. Op die manier moet het dier 'werken' voor zijn maaltijd. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide praktische document over overgewicht bij huisdieren.