Sluiten

Het wensenlijstje van je huisdier

29-11-2022

Sinterklaas wordt door veel mensen gevierd met een gezellige pakjesavond. Ook onze huisdieren worden vaak verwend met iets lekkers. Maar in plaats van gewone verwenbrokjes kunt u ook eens denken aan iets waar uw dier moeite voor moet doen en wat spannend is om uit te pakken! Huisdieren kunnen veel plezier beleven aan het opsporen of lospeuteren van een lekkernij. Voedselverrijking is een hele goede manier om een huisdier bezig te houden. 

Veel dieren hebben behoefte aan activiteit en denkwerk. Dat kan verveling en gedragsproblemen voorkomen. Papegaaien werken bijvoorbeeld graag voor hun eten! Er zijn allerlei manieren om papegaaien en parkieten bezig te houden met hun voer. Maar ook bij andere dieren is voedselverrijking en denkwerk belangrijk.

Voor honden en ook voor katten bestaan er allerlei spelletjes waarbij ze vakjes moeten openen, schijven moeten draaien en hun poten en neus moeten gebruiken om een brokje te bemachtigen. Ook konijnen en knaagdieren kunnen op die manier bezig gehouden worden: met een voerbal waar brokjes uitrollen als ze die voortduwen, of eenvoudiger met een kartonnen doosje dat eerst gesloopt moet worden om bij iets lekkers te kunnen. Met een beetje fantasie is van alles te bedenken, als u maar rekening houdt met de veiligheid van de voorwerpen en stoffen die u gebruikt. Het LICG heeft leuke documenten met tips over voedselverrijking.

In de natuur moeten dieren ook moeite doen om hun eten te vinden, en het voedselzoekgedrag is dan ook deel van hun natuurlijke gedrag. Door hen de mogelijkheid te geven dit ook in gevangenschap te doen, kunnen ze hun energie kwijt en hun vindingrijkheid ontwikkelen, en bovendien vinden ze het vaak gewoon erg leuk! Bijkomend voordeel: het is niet alleen leuk voor de dieren, maar ook degene die de cadeautjes in elkaar knutselt heeft voorpret en het is heerlijk om te bekijken hoe de dieren bezig zijn hun lekkers te bemachtigen.