Sluiten

Houd rekening met onvoorziene kosten voor uw huisdier

19-02-2024

Het komt steeds vaker voor dat huisdiereigenaren de zorg voor hun dier niet meer kunnen betalen, met nare gevolgen voor het dier én de eigenaar! Dit merken we ook bij het LICG, waar we over dit onderwerp veel e-mails ontvangen van bezorgde eigenaren.

De meeste problemen hebben te maken met onvoorziene kosten. De bekendste zijn natuurlijk wel de dierenartskosten. Denk aan een dier dat wordt aangereden door een auto, van een balkon valt of wordt aangevallen door een ander dier en daardoor een dure operatie nodig heeft. Of een dier dat plotseling levenslang (dure) medicijnen nodig heeft.

Toch kunnen ook onverwachte problemen zoals een barst in de ruit van een aquarium of stormschade aan een volière flink in de papieren lopen.

Dierenartskosten in het nieuws

Dat de diergeneeskunde in Nederland het moeilijk heeft en dat eigenaren dit in hun portemonnee merken, begint ook in de politiek door te dringen. Zo zijn er meerdere moties (voorstellen) bij de Tweede Kamer ingediend, zoals:

  • Motie over het komen met maatregelen en/of wetgeving rondom kosten van behandelingen bij dierenartsen. Deze motie is aangenomen. 
  • Motie over de mogelijkheden onderzoeken om de werkdruk voor dierenartsen te verlagen. Deze motie is (unaniem) aangenomen.
  • Motie over alle btw-tarieven voor diergeneeskundige handelingen voor gezelschapsdieren vastzetten op 9%. Deze motie is verworpen.

Ook de hondenbescherming is in actie gekomen en is een petitie gestart voor betaalbare dierenartszorg.

Afwachten … of zelf iets doen?

Goed nieuws natuurlijk dat ‘men’ ermee bezig is … maar deze problemen zijn niet van de ene op de andere dag opgelost.

Onvoorziene kosten lopen vaak al snel in de honderden tot duizenden euro’s. Het is heel naar als uw dier iets nodig heeft, zoals een nieuw verblijf, behandeling of operatie, maar dat u dat niet kunt betalen. Het is dan ook extra belangrijk dat u zelf rekening houdt met deze kosten!

Spaarpotje en dierenverzekering

Allereerst is het verstandig om voor dit soort onvoorziene kosten geld voor opzij te zetten in een spaarpotje dat u echt alleen voor uw dier(en) bestemt.

Voor dierenartskosten kan het daarnaast slim zijn om uw dier te verzekeren. Doe dit het liefst meteen nadat u uw dier heeft gekocht en bij de dierenarts heeft laten controleren. Wacht u tot uw dier bijvoorbeeld al een keer een oorontsteking heeft gehad, dan is de kans groot dat oorklachten in de toekomst niet meer worden vergoed door de verzekering.

Niet iedere huisdierverzekering is hetzelfde. Ga voor uw (toekomstige) dier goed na welke kosten er allemaal gedekt worden, of er sprake is van een eigen risico en of er een maximum jaarbedrag is dat wordt vergoed.

Verklein het risico op grote uitgaven

Pas op met bezuinigen op preventieve behandelingen; deze zijn vaak nodig om later grote uitgaven te voorkomen. Bijtijds het gebit laten controleren en schoonmaken kan bijvoorbeeld voorkomen dat u later een uitgebreide gebitsbehandeling met het trekken van kiezen moet betalen. In deze ‘Maand van het gebit’ vragen veel dierenartspraktijken hier extra aandacht voor en bieden zij speciale acties of tarieven aan. Wees slim en maak daar gebruik van!

Wacht ook niet met naar de dierenarts gaan omdat u bang bent voor de rekening. Hoe eerder u ingrijpt, hoe gemakkelijker iets meestal te behandelen is en hoe beter de uitkomst.

Kijk hier voor meer tips om het risico op grote uitgaven voor uw dier te verkleinen.

Dierenhulp voor minima

Heeft u een dier en komt u samen met uw dier financieel niet rond? Dan zijn er organisatie die soms hulp kunnen bieden, zoals dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. Vaak zijn er wel voorwaarden, zoals zelf bij de voedselbank ingeschreven staan of een minimum inkomen hebben. Lees meer hierover in ons artikel Dierenhulp voor minima. Daar vindt u ook een lijst met adressen voor dierenhulp aan minima.

De middelen en mankracht van deze organisaties zijn wel beperkt. Doordat er op dit moment zoveel mensen in Nederland financiële steun nodig hebben voor hun huisdieren, kan dan ook helaas niet iedereen worden geholpen.

Tot slot: Een nieuw dier als u krap bij kas zit? Doe het niet!

Hoe fijn het ook is om een huisdier te hebben, neem geen (nieuwe) dieren in huis als u financieel geen ruimte heeft om zowel dagelijkse als onvoorziene kosten te betalen. Ook niet om iemand te helpen of om een dier te redden. Daarmee brengt u uzelf én het dier in een moeilijke en onzekere situatie.

 

Heeft u een huisdier of wilt u graag een huisdier? Houd dan rekening met onvoorziene kosten!