Sluiten

Huisdieren en COVID-19

18-05-2020

Update 25 mei. Bij nertsenfokkerijen waar nertsen besmet waren geraakt met het coronavirus, zijn ook medewerkers van de fokkerij besmet geraakt. Daarbij is het in één geval zeer aannemelijk dat het virus van de nertsen overgegaan is naar een medewerker. De infectie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden toen nog niet bekend was dat nertsen op dit bedrijf besmet waren, waardoor er nog geen extra voorzorgsmaatregelen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen werden gebruikt. Dit heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag in een Kamerbrief bekend gemaakt. 

Het RIVM heeft aangegeven dat correct en consequent gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de stal van een besmet nertsenbedrijf infectie voorkomt.

De kans dat huisdieren besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. En is op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten.

 

Coronavirus bij hond en katten

In Nederland is het coronavirus vastgesteld bij meerdere katten en een hond. Dat heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) 15 mei in een Kamerbrief bekend gemaakt.

De katten die getest waren, bevonden zich op een nertsenfokkerij waar eerder nertsen besmet geraakt waren met het coronavirus. De katten hadden antistoffen tegen het virus, wat betekent dat zij met het virus geïnfecteerd zijn geweest. Het virus zelf werd niet meer aangetoond.  

Verder zijn er bij een hond in Nederland antistoffen tegen het virus aangetroffen. Ook bij deze hond werd het virus zelf niet meer aangetoond. Het dier had ademhalingsproblemen en moest daarom uiteindelijk geëuthanaseerd worden. Het is niet bekend of de ademhalingsproblemen van de hond ontstaan zijn door infectie met het virus, of een andere oorzaak hadden. De eigenaar van de hond is een COVID-19-patiënt. 

Bij zowel de katten als bij de hond wijst alles erop dat ze zijn besmet geraakt door mensen. De huidige adviezen over omgaan met dieren blijven daarom gelden. 

Voorzorgsmaatregelen wanneer u zelf besmet bent

Bent u mogelijk besmet met het coronavirus? Dan is het verstandig om zoveel mogelijk het contact met uw huisdier te vermijden. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag eventueel een mondkapje.

Wat te doen als uw dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is

U hoeft alleen actie te ondernemen wanneer uw dier ziek wordt. Als uw huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts.

Als u met uw huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine). 

Het advies is om zieke dieren van mogelijke COVID-19 patiënten zoveel mogelijk binnen te houden.

Dierenartsen is gevraagd om verdenkingen van COVID-19 bij dieren door te geven aan de NVWA.

Meer weten over huisdieren en COVID-19?

Op de website van het RIVM staat uitgebreide informatie over huisdieren en het coronavirus / COVID-19. 

 

(bron: Rijksoverheid)