Sluiten

Kerstvakantie: tijd voor uw dier!

17-12-2019

Jachtspelletjes met de kat of een zoekspel met de hond: prima manieren om de vakantiedagen goed te besteden. En ook andere huisdieren vinden het leuk om extra aandacht te krijgen: konijnen en knaagdieren, papegaaien en zelfs kippen houden van spelen!

Spelletjes waarbij veel wordt bewogen zijn natuurlijk ideaal om in vorm te blijven. Dat geldt zowel voor dier als baas! Verstoppertje spelen met de hond kan zowel binnen als buiten en het versterkt de band als u samen viert dat u gevonden bent. En kijk eens tijdens uw wandeling wat u voor mogelijke ‘behendigheidstoestellen’ tegenkomt: kan uw hond onder dat bankje doorkruipen, of om die paaltjes slalommen? Katten zijn echte jagers en willen graag iets vangen. Probeer eens uit wat uw kat het leukste vindt: stoffen speeltjes, iets met een belletje, iets wat stuitert of iets aan een hengel misschien? Konijnen en sommige knaagdieren maakt u gelukkig met graafmogelijkheden. Is een echte zandbak niet mogelijk dan kan ook een bak met proppen krant of stukken doek al een leuke bezigheid opleveren. Blijf er wel even bij, want ze mogen hun speelgoed natuurlijk niet opeten…

Maar ook denkspelletjes zijn heel goed voor uw dier. Veel dieren vinden het bijvoorbeeld leuk om een beetje moeite te moeten doen voor hun voer. Dat sluit immers goed aan bij hun natuurlijke gedrag, en het houdt hen zowel lichamelijk als geestelijk bezig. We noemen dat ‘voerverrijking’. Voor de baas is het een mooie uitdaging om steeds weer iets nieuws te verzinnen. Veel voerspelletjes kunnen zelf gemaakt worden, en ook voor kinderen is dat een leuke bezigheid. Heel geschikt dus voor als het weerbericht eens tegenzit en de kinderen zich vervelen!

Natuurlijk is het bij alle spelletjes belangrijk om op de veiligheid te letten. Voor kinderen zijn bijvoorbeeld niet alle hondenspelletjes veilig om te doen, de gebruikte materialen en speeltjes moeten veilig zijn en u moet er altijd bij blijven. Doe voerverrijking liefst met een deel van de dagelijks portie: het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw dier te dik wordt. Op onze website vindt u tips over spelen met honden en katten en over voerverrijking voor konijnen en knaagdieren, papegaaien en kippen. We wensen u en uw huisdieren speelse kerstdagen!