Sluiten

KNMvD spreekt zich uit tegen het fokken van katten met extreme kenmerken

12-02-2019

Veel mensen vinden ze schattig: katten op korte pootjes, met gevouwen oortjes of zonder haar. Maar is dit wel zo schattig? Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) niet. Sterker nog, deze extreme kenmerken zijn niet goed voor het welzijn en de gezondheid van deze dieren. 

De KNMvD heeft een standpunt vastgesteld dat zich uitspreekt tegen het fokken van zogenaamde designer breeds. Twee voorbeelden zijn de Bambino Sphynx en de Napoleon Fold. De erfelijke gebreken die zorgen voor deze uiterlijke kenmerken, gaan ten koste van diergezondheid en dierwelzijn. “Bewust fokken met ongelukjes van de natuur zou geen hippe trend mogen zijn”, schrijft de KNMvD op haar website.

“Een kat moet kunnen spelen, springen, klimmen, communiceren met zijn snorharen. Wordt dat hem ontnomen door bijvoorbeeld afwijkend kraakbeen, ontbreken van vacht of een veel te lange rug, dan zadelt men het dier op met levenslange medische zorg”, gaat de dierenartsenvereniging verder. “De keuze van de consument voor een huisdier moet er een zijn die gericht is op diergezondheid en dierwelzijn, niet op het versterken modegrillen of erfelijke gebreken.”

(Bron: KNMvD)