Sluiten

Koop geen zieke pup!

07-01-2021

Dankzij de coronacrisis is er een enorme toename van het aantal mensen dat een hond aanschaft. Dieren geven gezelligheid en kunnen een vorm van sociale steun geven, wat in deze coronatijd extra fijn kan zijn. 

Zieke pups

De toegenomen vraag naar honden heeft ook een keerzijde. Helaas verschijnen er steeds vaker verhalen van pups die ziek zijn, onder de parasieten zitten en soms zelfs overlijden binnen een paar dagen na aanschaf. Dit betekent een lijdensweg voor de pup en onnoemelijk veel verdriet voor de eigenaar, met daarbovenop vaak hoge dierenartskosten. 

Foute fokkers

Een pup hoort verantwoord gefokt te worden en de best mogelijke start van zijn leven te krijgen. De ouderdieren moeten gezond zijn, de pups goed verzorgd en gesocialiseerd. Dit kost veel tijd en energie, maar een goede fokker wil het allerbeste voor zijn dieren. 

Er zijn helaas ook fokkers en handelaren die het vooral te doen is om geld. Het welzijn van de dieren is voor hen niet belangrijk. Teven krijgen nest na nest om zoveel mogelijk pups te fokken. De honden leven niet in huis, maar in schuren en er wordt geen aandacht besteed aan socialisatie. Vaccineren en behandelen tegen parasieten kost geld en wordt daarom niet of nauwelijks gedaan. Papieren worden vervalst. Honden uit het buitenland mogen officieel pas op een leeftijd van 15 weken, mét een geldige rabiësvaccinatie naar Nederland gehaald worden. Malafide handelaren halen pups echter met busjes vol illegaal naar Nederland, wat een risico vormt voor de gezondheid van dier én mens.

Vraag en aanbod

In Nederland blijft het aanbod van honden al jarenlang wat achter bij de vraag. Dit tekort is door de toename van mensen die tijdens de coronacrisis een hond willen alleen maar toegenomen. Zorgvuldige fokkers kunnen nu niet aan de grote vraag voldoen. Wachtlijsten zitten vol en wie op een wachtlijst gezet wordt, moet misschien wel een paar jaar wachten.

Hierdoor is het zeer aannemelijk dat er nu veel meer pups gekocht worden via foute fokkers en handelaren. Wie daarmee in zee gaat, loopt dus een groot risico op zo'n ongezonde, slecht gesocialiseerde pup. Dierenleed, hoge ziektekosten en/of gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn. 

Een betrouwbaar adres

Het is belangrijk dat u een fout aanschafadres herkent en daar niet koopt! Zo voorkomt u dat u slachtoffer wordt van wanpraktijken en met misschien wel een doodzieke pup thuiskomt. Veel pups worden aangeschaft via internet en juist daar zijn veel foute verkopers actief. Om u te helpen bij het screenen van advertenties en het vinden van een betrouwbare aanbieder heeft het LICG het Stappenplan ‘puppy via internet’ opgesteld. Dit vertelt u waar u op moet letten bij elke stap in het proces van zoeken, contact leggen, op bezoek gaan en uiteindelijk wel of niet overgaan tot kopen. Print de LICG puppychecklist uit en neem hem mee als u ergens gaat kijken. Bij twijfel: niet doen! 

Kunt u geen betrouwbaar adres vinden? Heb dan geduld en laat u niet verleiden tot een foute aankoop omdat u toch zo graag snel een hond wilt. Een foute fokker? Trap er niet in!

Nog even nadenken?

Met een pup schaft u een huisgenoot aan voor zo’n 10-15 jaar. Past een hond nog steeds in uw leven als u straks weer naar uw werk gaat? En heeft u eigenlijk wel goed nagedacht welk type hond het beste bij u past? Ons document over de aanschaf van een hond kan u helpen een goede keuze te maken.