Sluiten

NVWA deelt waarschuwing uit aan fokker van naaktkatten

26-03-2024

Een goede gezondheid en een goed welzijn is niet alleen voor mensen heel fijn. Ook voor dieren is dit enorm belangrijk. Er bestaat daarom wetgeving die onze dieren zoveel mogelijk moet beschermen. Een goede zaak!

Fokken met gezelschapsdieren mag niet zomaar!

In de wet zijn regels opgenomen over wat er wel en niet mag bij het fokken met gezelschapsdieren. Deze regels staan beschreven in artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren.

Zo moet worden voorkomen dat dieren hun schadelijke uiterlijke kenmerken doorgeven aan nakomelingen. Er mag daarom bijvoorbeeld niet meer worden gefokt met Scottish fold katten, met Bambino katten of met honden die een te korte snuit hebben.

Kijk hier voor meer informatie over deze regels.

Handhaving van de regels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) hebben als taak om erop toe te zien dat fokkers zich aan deze regels houden.

Ondanks dat het welzijn van naaktkatten zoals de Sphynx benadeeld wordt doordat ze geen haren hebben, werd er tot nog toe niet actief gehandhaafd op het fokken van deze katten. Deze maand is echter door de NVWA voor het eerst een officiële waarschuwing gegeven aan een Limburgse fokker van naaktkatten.

Naaktkatten … wat is het probleem?

Bij naaktkatten is het gebrek aan haren een raskenmerk met grote negatieve gevolgen. Vacht en snor- en tastharen zijn er namelijk niet voor niets! Ze geven de kat warmte en bescherming en ze zijn nodig voor een goede communicatie met andere dieren. De kans op gezondheids- en welzijnsproblemen bij naaktkatten is dan ook groter dan bij katten die wel haren hebben:

  • Naaktkatten zijn door hun gebrek aan haren gevoeliger voor huid- en oorinfecties.
  • De huid van een naaktkat raakt sneller beschadigd.
  • Zonnebrand is een groot risico bij dieren die geen vacht hebben. Ook kan huidkanker ontstaan als de huid vaak aan zonlicht wordt blootgesteld.
  • Naaktkatten zijn gevoeliger voor kou. Ze hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur te regelen. Om deze op peil te houden, verbruiken ze meer energie. Zeker voor kittens kan dit ertoe leiden dat ze vatbaarder zijn voor infecties.
  • Het ontbreken van snor- en tastharen zorgt ervoor dat naaktkatten meer moeite hebben met het waarnemen van hun omgeving. Daardoor kan hun gevoel van veiligheid aangetast worden.
  • Om te communiceren met andere dieren gebruiken katten hun vacht en snorharen. Naaktkatten missen deze mogelijkheid, waardoor ze minder goed duidelijk kunnen maken wat ze bedoelen. Dat kan veel stress en conflicten opleveren.

Oproep: Wees zelf ook kritisch bij het aanschaffen van een dier!

Misschien denkt u nu: Hoe zit het dan met naakthonden, naaktcavia’s of andere naakte dieren?

Wat er precies wel en niet mag op het gebied van gezelschapsdieren is lang niet altijd duidelijk. Maar of er nou wel of geen fokverbod geldt voor bepaalde dieren: als koper van een huisdier heeft u ook zelf een verantwoordelijkheid! Want zolang er vraag is naar dieren die lijden onder hun uiterlijk, zullen ze ook gefokt worden. Denk hier dus goed over na voordat u een dier koopt en schaf geen dieren aan met een overdreven uiterlijk.

Verdiep u eerst in het dier, bijvoorbeeld via:

Verwacht u dat een dier last kan hebben van zijn uiterlijke kenmerken? Kies dan voor een ander dier!