Oktober is Seniorenmaand
01-10-2024
Oktober is weer seniorenmaand bij het LICG: de maand waarin we extra aandacht geven aan oudere huisdieren. Want de zorg voor een huisdier duurt zijn hele leven lang. En als je huisdier ouder wordt, zijn er vaak wat aanpassingen nodig om te zorgen dat hij of zij comfortabel kan leven.
Als je dier ouder wordt, heeft hij wat extra zorg en aandacht nodig. Ook bij dieren kan de ouderdom met gebreken komen. Sommige aandoeningen komen vaker voor bij oudere dieren, zoals artrose (slijtage en ontsteking in gewrichten), nierproblemen of slechter zien en horen. Maar dat wil niet zeggen dat dit ‘er nu eenmaal bij hoort’ en er niets voor uw dier te doen is!
Jammer genoeg denken mensen vaak dat hun oudere dier minder actief is, meer slaapt en minder zin heeft in een spelletje doordat hij nu eenmaal oud is. En natuurlijk is een ouder dier vaak wat rustiger dan een jong dier. Maar zich meer terugtrekken of minder interesse hebben in dingen die hij vroeger leuk vond, is meestal een teken dat er meer aan de hand is dan alleen zijn leeftijd. Vaak heeft zo’n dier pijn of voelt hij zich niet lekker. En het is belangrijk om de oorzaak daarvan te laten onderzoeken, zodat er iets aan gedaan kan worden. Beginnende kwalen worden vaak gemist, terwijl bijtijds ingrijpen juist zo belangrijk is. Daarom is het verstandig om heel regelmatig een seniorencheck te laten doen bij de dierenarts.
Sommige kwalen kunnen goed behandeld worden, zeker als je er op tijd bij bent. In andere gevallen kan een ziekte worden afgeremd of gecontroleerd worden met medicijnen. Soms is pijnstilling het beste wat je kunt doen voor je dier. Artrose kan bijvoorbeeld niet genezen, maar door te zorgen dat je dier geen of minder pijn heeft, leeft hij vaak weer op en kan hij weer van zijn leven genieten!
Ook het aanpassen van de leefomgeving van je oudere dier kan het voor hem of haar een stuk gemakkelijker en prettiger maken. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele rustplekken, hulpmiddelen om op lastiger bereikbare plaatsen te komen of een gelijkvloers verblijf zonder trapjes en hindernissen. En vergeet niet dat een oud dier zichzelf minder gemakkelijk warm kan houden.
In onze artikelen vind je informatie over waar je bij je oudere dier op moet letten en allerlei handige tips om je dier een fijne oude dag te geven. Lees het in:
Ouderdomskwalen
Verzorging van uw oudere hond
Verzorging van uw oudere kat
Verzorging van oudere konijnen
Dementie bij hond en kat (CDS)