Sluiten

Wandelen met de hond, de do's en don'ts

08-05-2024

Het voorjaar is een prachtige tijd om lekker met de hond te gaan wandelen in de natuur. Iedere gezonde hond houdt van wandelen. Wandelen is goed voor de conditie van de hond en het geeft hem afwisseling. Hij krijgt de gelegenheid om andere honden te ontmoeten, nieuwe geurtjes te ruiken en zijn omgeving te verkennen. Dat zijn belangrijke levensbehoeften voor een hond.

Samen wandelen is ook een heerlijke manier om contact met je hond te hebben. Dan moet je hem natuurlijk wel aandacht schenken. Veel mensen zijn drukker met hun mobieltje dan met hun hond. Dat is jammer, want je vergeet te genieten en het effect kan ook zijn dat de hond niet meer bezig is met jou, maar met zijn omgeving. Je hond gaat zijn eigen gang en je bent vaak te laat om in te grijpen als er iets gebeurt.

Wandelen is iets dat je samen doet. Reageer als hij even naar je kijkt, zodat je het contact bevestigt. Vraag hem af en toe om een oefeningetje te doen, zodat hij ook zijn hersens moet gebruiken en beloon hem als hij het goed doet.

Geef je hond daarnaast gelegenheid om rond te snuffelen en trek hem niet steeds weg. Geurtjes zijn voor je hond een bron van interessante informatie en het tegenkomen van prikkels is nou juist een van de redenen waarom je de hond uitlaat! Als je door wilt lopen, ga dan niet aan de lijn te trekken maar gebruik je vrolijke stem.

Soms kan de drukte met honden ook weleens voor irritatie en overlast zorgen. Met deze regels voor het uitlaten van de hond blijft het voor iedereen leuk:

  1. Laat je hond alleen los in een losloopgebied.
  2. Zie je een aangelijnde hond aankomen, lijn jouw hond dan ook even aan. De andere hond kan bijvoorbeeld gedragsproblemen hebben of ziek zijn of net geopereerd.
  3. Laat je hond niet op mensen afrennen of tegen hen opspringen.
  4. Ruim ontlasting van je hond op. Het is namelijk niet alleen vies om erin te trappen, poep kan ook allerlei ziektes overbrengen. Niet alleen op honden en katten, maar bijvoorbeeld ook op vee! 
  5. Pas op met rollijnen. Jouw hond kan het fietspad op rennen en de lijn kan om iemands benen of fiets draaien en zo voor ongelukken zorgen.
  6. Laat honden niet aan de lijn met elkaar spelen. Als het spelen uit de hand loopt, kun je ze niet meer snel uit elkaar halen.
  7. Lijn je hond aan als je iemand met een hulphond ziet.

Zo blijft het voor iedereen een plezier om erop uit te trekken!