Sluiten

Wereld Gezondheidsdag: ook voor dieren!

06-04-2021

Woensdag 7 april is het Wereld Gezondheidsdag. De meeste aandacht gaat daarbij naar de gezondheid van de mensen op deze aardbol. Maar elke huisdierbezitter wil dat ook zijn dier zo lang mogelijk gezond blijft. En hoewel gezondheid deels ook een kwestie van geluk kan zijn, heeft de eigenaar zelf veel invloed op de gezondheid van zijn dier. 

Het voorkomen van problemen begint al bij een verantwoorde aanschaf. Door uw huisdier bij een betrouwbare fokker of speciaalzaak te kopen, weet u dat uw dier van jongs af aan een goede start heeft gehad. Bij een hond of kat is bijvoorbeeld aandacht voor een goede socialisatie heel belangrijk, waarbij de rol van de fokker en de aanwezigheid van het moederdier zeer belangrijk is. Bij terrarium- of aquariumdieren wilt u een gezond dier kopen, dat geen (groei)afwijkingen vertoont en geen vervelende ziekten bij zich draagt. Zo heeft ieder soort dier zijn eigen aandachtspunten als het om aanschaf gaat.

Heeft u al een dier in huis, dan wilt u uiteraard voorkomen dat uw dier ziek wordt. Een goede voeding, verzorging en huisvesting zorgen er voor dat uw dier goed in zijn vel blijft zitten. Een regelmatige check door uw dierenarts en eventuele vaccinaties kunnen helpen om problemen tijdig te signaleren en ziekten te voorkomen. Als u uw dier door en door kent, zal het u snel opvallen als uw dier ander gedrag dan normaal vertoont. Veranderd gedrag kan er op duiden dat uw dier iets mankeert. Door daar tijdig op te reageren en actie op te ondernemen kan erger vaak voorkomen worden.

In deze documenten kunt u alles lezen over hoe u uw dier gezond kunt houden:

Houd uw hond gezond!
Houd uw kat gezond!
Houd uw konijn gezond!
Houd uw terrariumdier gezond!

Daarnaast vindt u op onze website uiteraard nog veel meer onderwerpen die met preventie te maken hebben, zoals parasietenbestrijding, gebitsverzorging en informatie over allerlei (erfelijke) aandoeningen.