Sluiten

Puppykalender - week 19

Heb je er al over nagedacht wat je gaat doen met je hond als je op vakantie gaat? Gaat hij mee? En wat moet je dan regelen? Welke wettelijke verplichtingen gelden er in het buitenland? Of breng je hem bij kennissen of familie? Je kunt ook kiezen voor een pension. Maar waar moet je dan op letten? Goed om daar eens een keer bij stil te staan. Zeker omdat je sommige zaken, zoals een pension, ruim van tevoren moet regelen!


De onderwerpen van week 19:


    Mee in de auto

    Als je hond meegaat op vakantie, komt daar best wat bij kijken. Denk alleen al aan het vervoer. Gaan jullie met de auto? Dan is het heel belangrijk dat je hond veilig meereist.

    Dat betekent dat hij niet los in de auto zit: bij een aanrijding wordt hij dan door de auto geslingerd, en dat is levensgevaarlijk zowel voor je hond als voor andere inzittenden. Zorg liefst voor een stevige, veilige reiskennel of voor een tuigje waarmee je de hond kunt vastzetten aan de autogordel.

    Knoop de riem niet zomaar ergens aan vast, want in geval van nood kun je zo’n knoop misschien niet snel loskrijgen. En maak hem nooit vast aan zijn halsband: bij een botsing krijgt hij dan een hare ruk aan zijn nek! In ons artikel ‘Uw huisdier in de auto’ lees je meer tips om veilig te reizen.



    Invoereisen

    Om te kunnen reizen met je hond, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet een chip en een EU-dierenpaspoort hebben en in elk geval een vaccinatie tegen rabiës. Soms zijn er nog meer invoereisen. Zoek altijd goed op wat precies de eisen zijn van het land waar je heen wilt én van de landen waar je doorheen reist! Reis je buiten Europa, dan moet je soms al een paar maanden voor vertrek beginnen met de voorbereidingen. Voor veel landen kun je de invoereisen nakijken op onze website.


    Hondsdolheid

    Als jouw hond meegaat naar het buitenland moet hij een vaccinatie hebben gehad tegen rabiës, oftewel hondsdolheid. De vaccinatie die in Nederland gebruikt wordt is drie jaar geldig. Deze vaccinatie kan je pup krijgen vanaf een leeftijd van 12 weken en de vaccinatie moet voor reizen in de EU ten minste 21 dagen voor vertrek zijn gegeven door de dierenarts.

    Wil je naar een land buiten de EU, dan verschillen de regels. Soms hoef je dan geen rabiësvaccinatie te hebben, maar dan heb je die altijd wél nodig om je hond weer mee terug te mogen nemen! En soms moet er een bloedtest gedaan worden een paar maanden voor je hond het land in mag. Zorg dan dat je de vaccinatie en, indien nodig, de bloedtest voor vertrek al regelt in Nederland, anders heb je een lange wachttijd om weer naar huis te kunnen.

    Hondsdolheid is een dodelijke ziekte die gevaarlijk is voor honden maar ook voor mensen. In Nederland komt dit gelukkig niet voor, maar in het buitenland soms wel. Meer over hondsdolheid lees je in ons artikel.


    Is jouw hond welkom?

    Als je de hond mee wilt nemen, moet je wel even checken of dat ook is toegestaan. Laat de camping, het hotel of het vakantiepark honden toe, of zijn honden toegestaan in je vakantiehuisje? En wat zijn daar dan de regels: moet hij aan de lijn, of moet hij misschien een muilkorf om? Die vragen moet je ook stellen als je met het openbaar vervoer wilt gaan.

    En dan is er nog iets: niet alle rassen zijn overal toegestaan. Zogenaamde ‘hoog-risico’ honden mag je in sommige landen niet meenemen, of soms mogen ze wel mee maar zijn er strenge regels. Soms maakt het ook uit of je hond een stamboom heeft of niet. Voor welke rassen dat geldt is per land verschillend. Frankrijk, een favoriet vakantieland, laat bijvoorbeeld onder andere geen American Staffordshire Terriers en hun kruisingen toe, maar ook geen rottweilers. En ook Denemarken en enkele andere EU-landen hebben dergelijke regels. Controleer dat goed als je jouw vakantie gaat plannen!



    Teken en andere beestjes

    Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland komen teken voor die de hond ziek kunnen maken. Goede voorzorgsmaatregelen zijn hier dan ook op zijn plaats. Bespreek met je dierenarts wat voor jouw pup een goede en veilige manier is om hem te beschermen.

    In het buitenland komen bovendien een aantal andere dierziektes voor die niet in Nederland voorkomen, zoals Leishmaniose of Babesiose, waarvan je hond flink ziek kan worden. Vaak worden ze overgedragen door stekende of bijtende insecten. Ook daartegen moet je jouw hond dus beschermen als je samen op reis gaat!

    Lees ons artikel over dierziekten in het buitenland.



    Pension

    Neem je de hond niet mee? Als je hem naar een pension brengt, moet hij ingeënt zijn tegen het parvovirus, hepatitis en hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré genoemd. Je dierenarts tekent dit af in het dierenpaspoort van je hond. Pensions kunnen ook eisen dat je hond is ingeënt tegen kennelhoest.

    Als je besluit je hond in een hondenpension onder te brengen als je met vakantie gaat, is het belangrijk om tijdig een plek te reserveren. In de vakanties zitten de pensions vaak snel vol. Ga van tevoren ook eens kijken. Je kunt dan zien of het verblijf van jouw hond daar je aanspreekt en hoe hij daar straks zal zitten. Op de website huisdierenspecialist.nl kun je zoeken naar pensions die zijn aangesloten bij branchevereniging Dibevo.

    Handige tips waar je bij een bezoek aan het pension op kunt letten vind je op onze website.


    week
    < 19 >