Sluiten

Puppykalender - week 18

Jullie zijn samen goed bezig! Jouw pup leert en jij leert jouw pup steeds beter kennen. En hij groeit lekker door. Misschien goed om eens de balans op te maken.


De onderwerpen van week 18:


    Even stilstaan

    Sta met iedereen uit het gezin eens stil bij wat er allemaal in de afgelopen periode is gebeurd. Bedenk eens wat je vooraf voor ogen had en hoe dit tot nu toe is uitgepakt. Ben je helemaal tevreden, zijn er dingetjes die je toch graag anders had gezien en wat is daar dan nu nog aan te doen?

    Als je hier niet uitkomt, overleg dit dan eens met de instructeur van de puppycursus. Denk hierbij aan hoe hij luistert als je hem roept, hoe hij wandelt aan de lijn, hoe hij reageert op visite, of hij al even alleen kan blijven, of je bij zijn etensbak mag komen, hoe hij omgaat met kinderen, of hij speelt met andere honden of dat hij ze liever uit de weg gaat en nog veel meer. Het is absoluut de moeite waard om daar nu bij stil te staan. Nu is er nog van alles aan te doen.



    Gedrag bijsturen

    Je pup wordt misschien al wat brutaler en probeert soms je grenzen op te zoeken. En misschien verschijnen er gedragingen waar jullie niet zo blij mee zijn. Overleg dan eens met je eventuele huisgenoten hoe je dat kunt aanpakken, want hoe eerder je bijstuurt, hoe gemakkelijker dat gaat. Doet je hond iets wat je niet wilt? Volg dan een twee-stappen-plan:

    Bedenk dan eerst eens wat zijn beloning is. Wat bereikt hij met zijn gedrag? Blijkbaar is dat iets wat hem iets oplevert. Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat hij die beloning niet meer krijgt.

    Soms is dat snel te verzinnen: steelt je pup jouw koekje van de salontafel? Dan is die beloning wel duidelijk. Zorg er dan voor dat je niks onbeheerd op de tafel laat liggen.

    Soms is het lastiger. Kijk dan vooral ook eens naar jouw reactie op zijn gedrag. Gaat hij bijvoorbeeld steeds aan de tafelpoot kauwen precies als jij net rustig de krant zit te lezen, en roep jij dan ‘nee, laat dat!’? Dan is jouw reactie waarschijnlijk zijn beloning, want aandacht is wat hij heel graag wil hebben! En behalve jouw aandacht is misschien het kauwen zelf óók wel belonend voor je pup, omdat hij dat gewoon fijn vindt om te doen. Je zou dan bijvoorbeeld een stuk pvc-pijp om de tafelpoot kunnen doen zodat hij er niet bij kan.

    De tweede stap is om je pup ander gedrag aan te leren dat je in die situatie wél graag zou willen zien of om de situatie te voorkomen.

    Dus gaan jullie even zitten voor een kopje koffie en iets lekkers? Leer je pup dat als hij in zijn mandje gaat liggen, hij daar iets lekkers krijgt zodra jullie klaar zijn. Dat doe je natuurlijk stap voor stap: eerst lok je hem naar zijn mandje en krijgt hij meteen iets lekkers om een tijdje op te kunnen kauwen, later moet hij heel even wachten voor hij het lekkers krijgt en dat bouw je dan langzaam op.

    Wil jij de krant gaan lezen? Zorg dat hij lekker moe is door eerst iets met hem te ondernemen en leer hem om dan rustig in zijn mand te gaan liggen. Of geef hem een voerpuzzeltje zodat hij lekker bezig is.

    Kom je er niet helemaal uit? Op de hondenschool kunnen ze je hier vast bij helpen. En lees ook ons artikel over leren en gedrag.


    Pilletjes ingeven

    Je hebt jouw hond al verschillende keren een ontwormingskuur moeten geven. Misschien ging dit goed, maar het kan nu zijn dat hij wat begint tegen te spartelen. Hier is een simpel trucje voor.

    Je neemt drie stukjes worst. Het eerste stukje worst geef je aan de hond. In het tweede stukje worst stop je het pilletje. Hij heeft de smaak van het eerste stukje worst goed te pakken. Je geeft nu het tweede stukje worst en het derde stukje worst houd je al klaar voor zijn neus. De meeste honden weten niet hoe snel ze het tweede stukje worst moeten doorslikken om dat derde stukje te pakken te krijgen. Weg pilletje…


    Hoe lukt het met zijn verzorging?

    Ook voor de verzorging is het nu een mooie gelegenheid alles eens op een rij te zetten. Kun je inmiddels de tanden van je pup poetsen, aan zijn bek komen, zijn poten afdrogen zonder gevecht met de handdoek, zijn temperatuur opnemen, zijn oren bekijken, hem borstelen, kortom hem verzorgen? Als niet alles helemaal naar wens gaat, kun je er nu door een rustige opbouw nog heel veel aan doen.



    De trimmer

    Heeft jouw hond een vacht die getrimd moet worden? Dan wordt het waarschijnlijk tijd om eens een afspraak te maken voor een echte trimbeurt. Let wel even op waar je een afspraak maakt: kijk of de trimmer wel een degelijke opleiding gedaan heeft, want dat is niet verplicht om een trimsalon te beginnen. Er bestaat een belangenvereniging voor gediplomeerde trimmers, de ABHB. Op hun website, abhb.nl, kun je adressen vinden en vind je meer informatie over het trimmen. Je kunt ook kijken op huisdierenspecialist.nl. Dit is de consumentenwebsite van Dibevo, de branchevereniging voor diverse dierspecialisten waaronder dierenspeciaalzaken, dierentrimmers, dierenpensions en hondenuitlaatservices.

    Overleg met de trimmer hoe je jouw hond het beste kunt voorbereiden op de trimbeurt. Vraag bijvoorbeeld of je hem mag wassen, want vaak is een pas gewassen vacht moeilijker te trimmen.

    Natuurlijk zorg je er ook voor dat je hond geen vlooien heeft, en mocht er medisch iets aan de hand zijn, meld dat dan aan de trimmer. Laat je hond vlak voor je bezoek zijn behoeften doen, zorg dat hij droog is en laat hem niet kort van tevoren eten.

    Lees hier meer over vachtverzorging.


    week
    < 18 >