Sluiten

Puppykalender - week 9

Je zou de hele dag wel bij je puppy willen blijven. Je kunt er uren naar kijken en tijden mee knuffelen. Je hebt eigenlijk geen televisie meer nodig. Je puppy zorgt voor ruim voldoende vermaak. Hij daagt je uit, probeert zijn flostouw te doden door hem heel hard door elkaar te schudden en begint al wat regeltjes in huis door te krijgen. En jij kunt je energie volop kwijt in zijn socialisatie en opvoeding!


De onderwerpen van week 9:


    Verder met socialiseren

    Is je pup al een beetje gewend aan andere mensen en heeft hij al een of enkele kinderen ontmoet? Neem hem dan eens een keertje mee naar de markt of naar het schoolplein. Houd hem hierbij lekker opgetild. Je geeft hem dan alle steun die hij nodig heeft om de wereld te leren ontdekken. Bovendien voorkom je zo dat hij wil vluchten. Heb je een pup van een groot ras en wordt tillen al lastig, laat hem dan zelf lopen maar blijf (ook met je aandacht!) bij de pup en begeleid hem goed.

    Leer je pup dat die plekken leuk zijn. Laat hem een keertje voorzichtig aaien door een voorbijganger op de markt of door een paar kinderen op het schoolplein. Voorkom wel dat jullie aan alle kanten worden ingesloten door kinderen die handen uitsteken en roepen… Want dan leert de pup misschien dat kinderen eng zijn.

    Loop zo ook eens de wijk door. Je komt van alles tegen. Brommers, vrachtwagens, fietsers, andere mensen met of zonder hond. Je kunt ook eens langs een weiland lopen met schapen, koeien of paarden. Zo leert de hond dat dit er allemaal is, dat dit allemaal bestaat zonder dat hij zich daar zorgen over hoeft te maken. Lees het artikel over socialisatie nog eens door zodat je goed voorbereid bezig gaat!



    Registreren en belasting

    Heb je de chipregistratie van je pup al op jouw naam gezet? Dat moet binnen 2 weken na aankoop. Heb je het nog niet geregeld, doe dat dan nu. Kijk voor meer informatie over identificeren en registreren op www.chipjedier.nl.

    Heft jouw gemeente hondenbelasting? Vergeet dan niet om je hond bij de gemeente op te geven.


    Zindelijkheid

    Hij begint het misschien al een beetje door te krijgen: plassen doe je buiten. Toch krijg je nu een nieuwe uitdaging. Veel puppy’s gaan het buiten steeds leuker vinden. Ze zijn volop aan het onderzoeken en leren. Alles is de moeite waard. Hier gaan ze vaak zo in op dat ze vergeten hun behoefte te doen. Na de wandeling vinden ze dan eindelijk de rust om te voelen dat hun blaas eigenlijk toch wel vol zit. Helaas is dat dan vaak binnen. Het is daarom handig om nu een verschil te gaan maken tussen de zogenaamde “behoefte-uitjes” en de zogenaamde “wandeluitjes”.

    Na het slapen, het eten en het spelen en tussendoor, zo vaak als nodig is, ga je met de puppy naar een vaste plek buiten. Daar wacht je net zolang tot hij zijn behoefte gedaan heeft. Direct daarna beloon je hem uitbundig met bijvoorbeeld iets lekkers en ga je gewoon weer naar binnen. Zo leert hij dat hij op die plek zijn behoefte moet doen. Maak hier niet één vaste plek van, maar kies een paar plekken uit en wissel die af. Sommige honden leren anders dat dit ene plekje de enige plek is waar ze wat kunnen doen. Uiteraard neem je ook een poepzakje mee en laat je de uitwerpselen van je hond niet zomaar liggen!

    Ben je een langere wandeling gaan maken? Ga dan voordat je weer naar binnen gaat even langs een plasplek en wacht daar een tijdje of hij iets moet doen. Door de opwinding van nieuwe dingen ontdekken en door de wandeling zelf moet de pup vaak toch nog even een plasje doen. Doet hij niks, ga dan naar binnen maar neem hem niet te lang daarna weer even mee naar een plasplek.

    Blijf je pup steeds in de gaten houden in huis, dan wordt hij zo snel mogelijk zindelijk.


    Vaccineren

    Tijd voor een vaccinatie. Veel pups moeten op de leeftijd van negen weken opnieuw gevaccineerd worden. Bel even met de dierenartsenpraktijk. Vaak kun je op afspraak komen. Ga je toch tijdens het spreekuur, dan kan het voor de pup allemaal een beetje griezelig zijn. Er zijn dan immers ook andere mensen en dieren. Houd hem lekker op schoot en geef hem de steun om alles rustig in zich op te nemen.

    En is jouw pup niet angstig maar eerder enthousiast? Houd hem dan toch bij jou op schoot of aan je voeten en laat hem vooral niet zomaar naar andere dieren lopen! Dieren bij de dierenarts zijn vaak zenuwachtig en hebben soms pijn. Ze zitten niet te wachten op een drukke pup. De kans is daardoor groot dat jouw pupje dan wordt afgesnauwd en een vervelende ervaring heeft. Dat kun je maar beter voorkomen. Leid je pup af met een speeltje of wat brokjes zodat hij iets te doen heeft.

    Meer over vaccineren lees je hier.



    Gewicht

    Zit je hond op schema? Bij de dierenarts kunnen ze je precies vertellen hoeveel je pup per week ongeveer moet aankomen en of hij goed op gewicht is. Let op dat je pup niet te zwaar wordt, want dat is ongezond en slecht voor zijn gewrichten.

    Het is handig om je pup regelmatig even te wegen bij de dierenarts, maar doe dat vooral ook thuis. Dat is eigenlijk heel simpel. Til je pup op en ga er samen mee op de weegschaal staan. Ga nu zelf zonder puppy op de weegschaal staan en bereken het verschil. Je weet nu precies wat je puppy weegt. Als je dit regelmatig doet en opschrijft wat hij weegt, geeft dat je een indicatie of hij goed groeit.


    Oortjes bekijken

    Je aait je puppy regelmatig over zijn hele lichaam. Sta tijdens dat aaien een keer letterlijk stil bij zijn oortjes. Kriebel ze. Dat vinden puppy’s vaak heerlijk, maar bekijk ze ook eens. Niet te lang, eventjes maar en dan weer kriebelen, dan weer bekijken en dan weer kriebelen. Spreek ondertussen de puppy bemoedigend toe. Veel mensen kijken pas naar de oortjes als de hond er last van heeft. En juist op dat moment heeft hij het liefst dat er niemand aankomt. Zorg er daarom voor dat hij in jouw aanraking al alle vertrouwen heeft.


    Je kinderen en je pup

    Als je zelf kinderen hebt, dan is het belangrijk dat jij de omgang met de pup in goede banen leidt. Let erop dat de kinderen niet de hele dag achter de pup aanlopen of met hem rondsjouwen. Pups hebben veel slaap en rust nodig. Leer je kind om niet in de mand van de pup te gaan zitten, want dat is zijn veilige rustplek. Willen de kinderen met de pup spelen? Blijf er dan zelf bij en voorkom dat het wilde, bijterige spelletjes worden. Je wilt immers niet dat de pup leert dat hij in kinderhandjes of wapperende broekspijpen mag bijten…

    Houd er ook rekening mee dat kinderen soms speelgoed hebben dat de pup eng kan vinden, bijvoorbeeld omdat het rare of harde geluiden maakt. Je kunt de pup daar wel aan leren wennen, maar begin dan gemakkelijk. Laat je kind bijvoorbeeld met het speelgoed spelen in een andere ruimte met de deur dicht. De pup kan het nu wel horen, maar dan veel zachter. Op dat moment doe jij een ander leuk spelletje met de pup of ben je op een andere, leuke manier met hem bezig. Zo leert hij dat het geluid niet eng is. Gaat het goed, dan kan de deur op een klein kiertje open. Zo oefen je tot je de deur helemaal open kunt laten en de pup niet meer opkijkt van de geluiden.


    week
    < 9 >