Sluiten

Ongewenst gedrag bij de hond voorkomen

Elke hond moet opgevoed worden om in onze maatschappij te kunnen leven zonder problemen. Het natuurlijke gedrag van honden is immers anders dan het gedrag dat wij graag zien bij een huisdier. De hond moet leren wat wij van hem willen: hoe hij zich in allerlei situaties moet gedragen, welke regels er gelden en wie er de leiding heeft. Dit geldt niet alleen voor grote honden: ook kleine honden moet u als eigenaar leren wat wel en wat niet mag! Vergis u hier niet in: er zitten regelmatig kleine hondjes in asielen omdat ze in huis niet meer te handhaven waren doordat eigenaren zich verkeken op het karakter ervan.…

Opvoeding

Heeft u een pup aangeschaft, dan moet u veel tijd en energie in de opvoeding steken. Hij heeft immers nog vrijwel niks geleerd. Heeft u een volwassen hond in huis genomen, dan heeft deze waarschijnlijk al het een en ander geleerd. Maar wellicht ook dingen die u liever niet ziet!

Voorkomen is beter dan afleren

De opvoeding van een pup beslaat veel verschillende onderwerpen. Hij moet zindelijk worden, niet bijten, netjes meelopen, zich rustig laten borstelen of er aan wennen dat de baas er niet altijd is. Bij al deze onderwerpen geldt dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag zoveel mogelijk te voorkomen. Wat een hond niet leert, hoeft hem ook niet te worden afgeleerd. Als u er dus voor kunt zorgen dat uw pup geen ongewenst gedrag aanleert, scheelt dat zowel u als uw hond een hoop tijd en frustratie. Dit betekent dat u vooruit moet denken: wat zou de hond kunnen doen en hoe kunt u voorkomen dat hij gedrag vertoont dat u niet wilt? En hoe zorgt u ervoor dat hij nou juist het gewenste gedrag kiest?

Maak uw huis puppy-proof

Om ongelukken en vernielingen te voorkomen, is het belangrijk dat u, liefst nog voordat de pup in huis komt, de kamers waar de pup zal komen zo goed mogelijk puppy-proof maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het wegwerken van kabels in kabelgoten.Los hangende kabels nodigen uit tot bijten en trekken. Dit kost u niet alleen uw kabels maar het is uiteraard ook gevaarlijk! Zorg er dus voor dat alle elektriciteitsdraden buiten het bereik van uw pup zijn door ze netjes weg te werken. 
  • Het verwijderen van losliggende spullen. Zorg ervoor dat u geen schoenen laat slingeren, dat de afstandsbediening niet op een laag tafeltje ligt, dat er geen boeken of cd’s op lage kastplanken staan. Pups onderzoeken alles met hun tanden. Dit duurt een paar maanden. Als ze in die maanden leren dat uw schoenen goed kauwmateriaal zijn, hebt u kans dat de hond dit blijft doen. Zorgt u ervoor dat verboden voorwerpen gewoon niet aanwezig zijn, dan kunt u ze een paar maanden later weer neerzetten zonder dat de hond er aan komt. Zijn behoefte om overal op te kauwen is dan weg.
  • Het beschermen van meubels. Hebt u waardevolle meubels, bedenk dan hoe u deze veilig stelt voor de puppytandjes. Een stuk pvc-buis kan bijvoorbeeld een uitstekende tijdelijke bescherming bieden voor tafelpoten. Objecten die bijna uitnodigen tot kauwen, zoals rieten stoelen, kunt u wellicht beter een paar maanden ergens zetten waar de hond niet komt.
  • Uw kamerplanten. Planten zijn leuk om aan te kauwen of de aarde uit te graven, en sommige kamerplanten zijn giftig. Zorg er dus voor dat ze buiten het bereik van uw pup staan!

Regels

Bedenk, nog voor u de pup in huis haalt, welke regels er voor uw pup zullen gelden en zorg dat het hele gezin zich hieraan houdt. Duidelijke regels zorgen voor rust, voor uw pup en voor uw gezin. Steeds wisselende regels en uitzonderingen maken uw pup onzeker.

Let op: wat niet mag, mag nooit, ook niet 1 keertje. U kunt uw pup immers niet uitleggen waarom het die ene keer ineens wel mag. Ook moet u er rekening mee houden dat de pup groot wordt en dat diezelfde regels dus ook dan zullen gelden. Mag uw volwassen herder straks niet op de bank? Maak het uzelf dan niet moeilijk en laat uw herder-pup nu ook niet op de bank.

Niet afwachten

Weet u wat voor gedrag u graag van uw pup wilt zien, oefen dat dan meteen met hem en wacht niet eerst af wat hij gaat doen. Komt er bijvoorbeeld bezoek en wilt u niet dat hij leert tegen hen op te springen? Begeleid de pup dan meteen als het bezoek binnenkomt. Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt. Een kleine pup kunt u ook even optillen tot het bezoek is gaan zitten en de ergste opwinding voorbij is, en hem daarna neerzetten zodat hij kan gaan kennismaken.

Een volwassen hond in huis nemen

Een nieuwe volwassen hond heeft misschien al een goede opvoeding gehad, maar soms heeft hij juist nog weinig of verkeerde dingen geleerd. Hoe dan ook, u heeft uw eigen regels en deze zal hij moeten leren. Ook hier is het belangrijk dat u van tevoren nadenkt over wat u wel en niet goed zult vinden. Bedenk wat u wilt dat de hond in bepaalde situaties doet en wacht niet af, maar begeleid hem daar vanaf het begin in, zodat hij meteen leert wat u graag wilt en u hem daarvoor kunt belonen. Wilt u bijvoorbeeld dat hij naar zijn mand gaat als de bel gaat, oefen dat dan vanaf het eerste moment dat hij bij u in huis is zodat hij niet aanleert om naar de deur te rennen.

Bovendien is het bij een volwassen hond belangrijk dat u hem duidelijk maakt dat u de leiding heeft. Dit doet u vooral door duidelijk en consequent te zijn en door ervoor te zorgen dat de hond niet steeds bepaalt wat er gebeurt en wanneer. Negeer dus bijvoorbeeld overdreven aandacht-opeisend gedrag van uw hond of geef aan dat u het niet prettig vindt door u af te draaien en/of de kamer uit te gaan. Is hij volhardend omdat hij al heeft geleerd dat hij aandacht kan afdwingen, leid hem dan af door hem een paar opdrachtjes te geven, zoals zitten of liggen. Zo leert uw hond snel dat dit gedrag hem niets oplevert en dat hij u op deze wijze niet kan manipuleren. Natuurlijk mag u de hond best aandacht geven, maar het is niet de bedoeling dat hij u daartoe dwingt! Meer hierover leest u in de Praktische informatie over ‘Leiding geven aan uw hond’. 

Vertoont uw hond ongewenst gedrag en weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken, vraag dan hulp van een gediplomeerde hondengedragstherapeut of een goede hondenschool.

Afleren van ongewenst gedrag

Als uw nieuwe hond gedrag vertoont dat u hem wilt afleren, dan werkt dit het beste als u hem niet alleen vertelt wat u niet wilt, maar vooral ook wat u dan wél van hem verwacht. Als u het ongewenste gedrag bestraft, maar de hond niet duidelijk maakt hoe het dan wél moet, gaat hij zelf iets verzinnen. De kans is groot dat ook dit niet is wat u in gedachten had. Bovendien gaat afleren veel sneller als u er ander gedrag voor in de plaats zet. ‘Afleren’ kan eigenlijk niet: u kunt het gedrag van de hond niet ‘wissen’ zoals een bestand op een computer. Maar u kunt hem wel leren wat hij in een bepaalde situatie beter kan doen, en als u ervoor zorgt dat dit hem beter bevalt dan zijn oude gedrag, zal hij voor het nieuwe, gewenste gedrag gaan kiezen.

Dus mag hij niet op de bank, laat hem dan zien waar hij wél mag liggen en beloon hem als hij dat doet. Speelt hij met uw schoenen, geef hem dan een eigen speeltje waar hij wél op mag kauwen en wat liefst nog leuker is of lekkerder ruikt dan uw schoenen.

Cursus

Of u nu een pup of een volwassen hond heeft aangeschaft, het is verstandig om met de hond op cursus te gaan. Daar leert u hoe u hem dingen leert, hoe u met zijn gedrag om moet gaan en wordt u bijgestuurd door een ervaren instructeur. Ook als u eerder honden gehad heeft, kunt u daar nog veel aan hebben, want iedere hond is anders.

Bovendien leert de hond op deze manier dat het leuk is om naar u te luisteren en samen met u iets te doen. Hij leert dat het loont om zijn aandacht bij u te houden, ook als er andere mensen en honden in de buurt zijn. Het is daardoor ook goed voor de band tussen baas en hond.

Zorg er wel voor dat u een goede hondenschool zoekt waar u voldoende aandacht krijgt en waar men met moderne, positieve methodes en gediplomeerde instructeurs werkt. Ga eventueel eerst eens kijken voor u zich aanmeldt. In de Praktische informatie ‘Hoe vind ik een goede hondenschool?’ leest u meer over waar u op moet letten bij uw keuze.