Sluiten

Aquariumdieren

Een aquarium is een dierenverblijf dat helemaal of vrijwel geheel met water gevuld is. Er zijn diverse soorten aquaria mogelijk. Er zijn zoetwater, zoutwater en brakwater aquaria, die verwarmd, onverwarmd of zelfs gekoeld kunnen zijn. Sommige aquaria zijn ingericht voor één diersoort, gezelschapsaquaria huisvesten verschillende soorten. Er bestaan kleine nanoaquaria, die geschikt zijn voor hele kleine visjes of bijvoorbeeld garnaaltjes, maar ook flinke bakken van 2 meter lang of groter waarin u grotere vissoorten kwijt kunt. Sommige vissen kunnen gehouden worden in een vijver. Men zou dit kunnen zien als een groot en min of meer natuurlijk ‘aquarium’.

In een aquarium kan men verschillende soorten vissen en een aantal ongewervelden houden. Een heel aparte aquariumbewoner is de axolotl: dit is een salamander die levenslang in het larvestadium blijft en daarom onder water leeft.

Al deze waterdieren stellen hun eigen eisen aan hun verblijf en ze kunnen dan ook niet allemaal met elkaar gecombineerd worden. Als u aquariumdieren gaat aanschaffen, is het dan ook raadzaam om u eerst in hun eigenschappen en behoeften te verdiepen zodat u de juiste keuze maakt. In de huisdierenbijsluiters vindt u hierover veel informatie. Ook is het erg belangrijk dat u het opzetten van een aquarium goed aanpakt. Neemt u daar te weinig tijd voor, dan kan het gebeuren dat uw nieuwe dieren al snel ziek worden. Het praktische document over het tropisch zoetwateraquarium helpt u om op de juiste manier van start te gaan.

Bekijk ook eerst deze 6 tips over de inrichting van een zoetwateraquarium.

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken. Wijzig uw cookie instellingen

Aanschaf en verzorging

Gezondheid