Sluiten

Alleen thuisblijven na de lockdown

13-04-2021

Als straks het ‘gewone’ leven weer begint, kunnen er problemen ontstaan als huisdieren ineens weer alleen thuis moeten blijven. Ga nu alvast oefenen om de overgang voor hen wat minder groot te maken.

Honden
Vooral voor honden kan het lastig zijn te moeten wennen aan alleen thuis zijn. Dat geldt zeker voor honden die dat nog nauwelijks gewend zijn omdat ze tijdens corona zijn aangeschaft, maar óók voor honden die voor die tijd prima alleen thuis konden blijven. Als ze nu steeds mensen om zich heen hebben gehad, kunt u er niet zomaar vanuit gaan dat ze straks weer zonder problemen meerdere uren alleen blijven terwijl u naar uw werk bent.

Voor beide groepen is het belangrijk om het alleen blijven langzaam op te bouwen en goed in de gaten te houden hoe ze ermee omgaan. Want is de overgang te groot, dan kan er verlatingsangst ontstaan.

Verlatingsangst, het niet alleen kunnen zijn, komt veel voor. Een hond die niet alleen thuis kan blijven, ondervindt veel stress, angst en soms zelfs paniek als hij alleen wordt gelaten. Dat uit zich vaak in gedrag als blaffen, slopen of onzindelijkheid tijdens het alleen zijn. Ook kunnen honden heel onrustig zijn, heen en weer lopen, hijgen, kwijlen, braken en allerlei andere stresssignalen laten zien. Die terugkerende stress is slecht voor het welzijn van de hond en voor zijn gezondheid.

Het is niet altijd mogelijk om verlatingsangst te voorkomen, maar u kunt wel veel doen om de kans erop te verkleinen. Ga nu alvast aan de slag om het alleen thuis blijven (weer) op te bouwen.

Opbouwen
Bij dat opbouwen is het belangrijk dat u kleine stapjes neemt en daarbij goed let op uw hond. Had uw hond al geleerd om alleen thuis te blijven, dan kunt u starten door hem 5-10 minuten alleen thuis te laten. U moet natuurlijk wel weten hoe hij zich voelt tijdens deze afwezigheid, en dat kunt u bekijken met behulp van een camera of laptop en uw mobiele telefoon. Programma’s voor online meetings en videochats zijn daarvoor ideaal. Stel ze in voor u weggaat en bekijk op uw telefoon hoe uw hond zich gedraagt. Ziet u onrustig gedrag, gaat hij blaffen, vertoont hij stress, dan weet u dat u het alleen zijn in kleinere stapjes zult moeten opbouwen.

Voor een hond die nog helemaal niet gewend is om alleen thuis te blijven, kunt u beter met kleinere stapjes beginnen. Laat hem eerst wennen aan alleen in de kamer blijven en pas daarna aan alleen in huis blijven. Ook hierbij is het gebruik van een camera aan te raden. Meer informatie over het leren alleen thuis te blijven leest u in ons artikel ‘Alleen thuis blijven’.

Niet te lang alleen laten
Heel belangrijk tijdens het opbouwen is dat u uw hond niet langer alleen laat dan hij heeft aangeleerd, want als hij dan angstig wordt, zal hij een volgende keer al ongerust worden zodra u wilt vertrekken. Dan moet u weer helemaal opnieuw beginnen met opbouwen. Moet u toch eens weg? Regel een oppas of informeer eens bij een dierenpension, dagopvang of uitlaatservice wat de mogelijkheden zijn. Ook voor pups zijn er soms speciale regelingen te treffen! Op huisdierenspecialist.nl kunt u opzoeken wat er bij u in de buurt wordt aangeboden.

Andere dieren
Ook voor dieren zoals katten, papegaaien of konijnen kan de overgang groot zijn als er ineens niemand meer thuis is. Daarom is het ook bij dit soort dieren belangrijk hen er alvast stapsgewijs aan te wennen dat de dagelijkse routine gaat veranderen. Mag uw kat nu de hele dag door naar buiten als hij dat wil, maar laat u hem altijd binnen als u gaat werken? Wen hem er dan alvast geleidelijk aan dat hij weer voor wat langere periodes binnen moet blijven. En mogen konijnen of papegaaien nu heel veel uit hun kooi of ren, terwijl ze straks weer ‘binnen’ moeten blijven? Maak ook voor hen die periodes dan alvast langzaam wat langer. Zorg wel dat ze genoeg te doen hebben!

Ongewenst gedrag?
Ziet u toch ongewenst gedrag bij uw huisdier als u weer wat langer van huis bent? Plast uw kat bijvoorbeeld ineens naast de bak of begint de papegaai te schreeuwen? Bedenk dan dat dieren dat niet doen ‘om u iets duidelijk te maken’ of ‘uit wraak’ omdat ze alleen moeten blijven, maar waarschijnlijk omdat ze stress ervaren doordat de situatie ineens is veranderd. Kijk of u de overgang voor hen kleiner kunt maken en of u iets kunt doen om hun stress te verlagen.

Zoek hulp
Houd wel in gedachten dat ook lichamelijke problemen dit soort ongewenst gedrag kunnen veroorzaken, dus het is verstandig om eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Heeft uw dier problemen met alleen thuisblijven en lukt het niet om het alleen zijn op te bouwen, schakel dan hulp in van een gediplomeerde diergedragstherapeut of een veterinair gedragsspecialist.