Sluiten

Fokker moet stoppen met het fokken van Peke Face Perzen

12-07-2023

Een fokker van Perzische showkatten moet stoppen met het fokken van kortsnuitige peke face perzen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat deze fokker de wet overtreedt met het fokken van de kortsnuitige katten.

Bij het fokken van dieren moet het welzijn en de gezondheid van de dieren voorop staan. Het fokken mag nooit ten koste van het ouderdier of de nakomelingen gaan. Fokkers moeten voorkomen dat een dier ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen of ziekten doorgeeft aan de puppy's of kittens

Een zeer extreem doorgefokte variant van de Perzisch langhaar is de zogeheten Peke Face Pers. Zijn snuit is te kort en hij heeft een extreem korte schedel. Helaas zijn er nog steeds mensen die dit schattig vinden. Dit onnatuurlijke uiterlijk veroorzaakt echter ernstige gezondheidsproblemen als oogziektes, gebitsproblemen, chronische benauwdheid en geboorteproblemen. Het fokken van deze dieren is daarom verboden.

Dier&Recht diende een handhavingsverzoek in tegen deze fokker. De NVWA stelde tijdens de inspectie vast dat de snuiten van alle negen ouderdieren te kort zijn om mee te fokken. De fokker kreeg daarop een last onder dwangsom. Bij een volgende overtreding kan dan een hoge boete worden opgelegd.