Sluiten

Kies niet voor een extreem uiterlijk

20-04-2023

Onlangs werd een chihuahua met een gewicht van 553 gram uitgeroepen tot 's werelds kleinste hond. Hier was bewust op gefokt, het zusje van deze hond won eerder ook al de titel. Deze chihuahua is natuurlijk extreem klein, maar ‘toy-breeds’, oftewel klein gefokte dieren, zijn al jarenlang populair.

Fokken op uiterlijk

Al sinds jaar en dag doen mensen aan doelbewuste fok. Vroeger werd er bijvoorbeeld actief geselecteerd op waakzaamheid of jachtinstinct. Later kwam daar ook steeds meer selectie op uiterlijk bij: een leuk kleurtje, een mooie vacht of een iets andere hoofdvorm. Helaas is deze fok in sommige gevallen te extreem geworden, waardoor dit ten koste van de gezondheid van het dier is gegaan. Zo kunnen honden met een te korte snuit problemen krijgen met ademhalen. En katten met korte pootjes of vouwoortjes lijden aan afwijkingen van bot- en kraakbeen.

Klein, kleiner, té klein

Te kleine honden kunnen last krijgen van allerlei aandoeningen. Een voorbeeld daarvan is hoofdpijn, omdat de schedel te klein is geworden voor de hersenen. Hernia’s kunnen voorkomen, omdat de rugwervels niet goed zijn aangesloten. Kleine honden kunnen sneller gebitsproblemen krijgen en ook hartproblemen komen vaker voor. Daarnaast zijn deze kleine dieren sowieso veel kwetsbaarder. De dunne pootjes kunnen makkelijker breken en ze lopen een groter risico dat ze per ongeluk vertrapt worden. Gezellig spelen met grotere soortgenoten is ook niet zonder gevaar.

Kies gezond!

Het is wettelijk verboden om te fokken met huisdieren als daarbij de gezondheid van het ouderdier of van de nakomelingen in gevaar komt.

Bent u op zoek naar een nieuw huisdier? Verdiep u dan in diersoort, ras en uiterlijke kenmerken. Doe vooronderzoek, er is genoeg informatie te vinden over voorkomende gezondheidsproblemen bij bepaalde rassen en type dieren. Gaat u bij een nestje kijken? Vraag dan aan de fokker welke gezondheidschecks de ouderdieren gehad hebben. Voorkom dat u een ongezond dier koopt, waarbij het dier pijn lijdt, niet optimaal kan functioneren of niet oud wordt.

Ga dus niet alleen af op het uiterlijk! Doe uw dier én uzelf een plezier en kies voor een gezond dier.