Sluiten

NVWA berispt fokker van designerkatten

02-08-2019

Voor het eerst heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een fokker van een 'designerkat' berispt. Het gaat om een cattery uit Gelderland die de Bambino Sphynx fokt, een naaktkat die kampt met gezondheidsgebreken. Het bewust fokken van dieren met lichamelijke problemen is al vijf jaar verboden, maar gebeurt nog regelmatig.

De NVWA handhaaft het verbod niet actief, maar komt alleen in actie als iemand daar om vraagt. Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht verzond de afgelopen jaren meerdere verzoeken om op te treden tegen fokkerijen. Niet eerder werd een fokker daadwerkelijk op de vingers getikt. De fokker heeft van de NVWA een officiële waarschuwing gekregen. Als die wordt overtreden, levert dat een boete van 1500 euro op.

De Bambino Sphynx is een kat zonder vacht of snorharen en met erg korte poten. De uiterlijke kenmerken maken dat sommigen het dier schattig of speciaal vinden, maar brengen voor de kat zelf veel lichamelijke problemen met zich mee. Zo is het voor het dier moeilijk zich natuurlijk te gedragen door zijn afwijkende lichaamsbouw, is hij vatbaar voor infecties, mist hij met de snorharen een voor katten zeer belangrijk tastorgaan en verbrandt de huid erg snel. Ondanks dat zijn er toch mensen die zo’n kat willen hebben, en de handel blijkt lucratief: een kitten levert al snel 1000 euro op.

Minister Carola Schouten van Landbouw sprak zich al eerder uit tegen de fokpraktijken. In een brief aan de Tweede Kamer schreef ze dat fokken van dieren met lichamelijke gebreken een gebrek aan respect laat zien voor de integriteit en welzijn van het dier.

Meetbare criteria
Het was voorheen lastig om de bestaande wet over het fokken van dieren met afwijkingen te handhaven omdat er geen meetbare criteria waren. Op basis van onderzoek van de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht zijn nu handhavingscriteria beschikbaar. Dat geldt niet alleen voor de Bambino Sphynx, maar ook voor kortsnuitige honden en katten. Ook zij lijden door hun uiterlijk aan diverse afwijkingen.

Dier&Recht verzond voor meerdere soorten en rassen handhavingsverzoeken. De NVWA antwoordt desgevraagd dat de dienst zeker van plan is om met die verzoeken aan de slag te gaan.

Naast handhaving van de NVWA hoopt woordvoerder en dierenarts Frederieke Schouten van Dier&Recht dat de aandacht de populariteit van de rasdieren doet dalen. "Dat mensen er elkaar op straat op aanspreken. We hopen dat ze de soorten niet meer schattig vinden, maar zeggen: 'hee, wat heb jij een zielige hond of kat!' Als de vraag daalt, zal het fokken ook stoppen."

Bron: NOS.nl  

Het rapport van Universiteit Utrecht over de Bambino Sphynx vindt u hier.

Meer informatie over problemen bij kortsnuitige honden vindt u in ons artikel ‘BOAS bij kortsnuitige honden’.