Sluiten

Plastisch chirurgen willen meer maatregelen om hondenbeten te voorkomen

01-09-2023

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft het aantal bijtincidenten waarvoor plastische chirurgie nodig was bijgehouden van oktober 2021 tot en met juli 2023. In die ruim 1,5 jaar werden zo’n 100 bijtincidenten geregistreerd waarvoor operaties nodig waren. Hierbij zijn nog niet de gevallen vertegenwoordigd waarbij de huisarts of andere specialisten de behandeling deden. De plastisch chirurgen vragen om landelijke regels om het aantal bijtincidenten terug te dringen, meldt EenVandaag.

De helft van de bijtincidenten gebeurde buitenshuis. Kinderen waren het vaakst slachtoffer: 44% was jonger dan 8, 11% waren baby’s. De meest ernstige verwondingen werden veroorzaakt door pittbulls, rottweilers, staffordshire terriërs en herders. Hoewel elke hond kan bijten, brengen zulke rassen vaak meer schade toe doordat ze erg sterke kaken hebben en vaak hun ‘prooi’ schudden.

Sinds 2021 kunnen gemeenten bijtincidenten bijhouden in het Landelijk Honden Dossier. Helaas zijn slechts 50 van de 342 gemeenten daarbij aangesloten. Daardoor kan nog geen goed beeld verkregen worden van het aantal bijtincidenten. Ook wordt er door gemeenten heel verschillend omgegaan met bijtincidenten en hebben veel gemeenten daar geen protocol voor.

Veel factoren betrokken bij het ontstaan van hondenbeten
Het LICG geeft al lange tijd voorlichting over de preventie van hondenbeten. Bij het ontstaan en bij het voorkomen van een bijtincident kunnen allerlei factoren een rol spelen.

Erfelijke basis
Aan de kant van de hond kunnen erfelijke eigenschappen meespelen waardoor een hond sneller geneigd is om te bijten. Sommige rassen en typen zijn van oorsprong gefokt om te waken en verdedigen of om te vechten. Daarbij is geselecteerd op de bereidheid om agressie in te zetten. Ook angst en nervositeit kunnen erfelijk zijn, waardoor een hond eerder kan bijten uit zelfverdediging. Een hele goede selectie van gezonde ouderdieren met een sociaal, stabiel en niet agressief karakter is dus erg belangrijk. De fokker moet hier zorgvuldig mee omgaan. Wie een hond wil kopen moet dan ook op zoek naar een fokker die de gezondheid en het karakter van de hond belangrijker vindt dan het uiterlijk of geld verdienen.

Socialisatie en ervaringen van de hond
Ook de ervaringen van een hond spelen mee. Om goed en veilig om te gaan met mensen, kinderen en andere dieren is een goede socialisatie nodig, al vanaf jonge leeftijd. Dat betekent dat zowel de fokker als de eerste eigenaar ervoor moeten zorgen dat de pup op een prettige en rustige manier kennis kan maken met allerlei verschillende mensen en dieren en dat dit goed begeleid moet worden. Ook moet gekeken worden naar wat er voor elke individuele pup nodig is om er voor hem een fijne ervaring van te maken. Daardoor kan angst en agressie worden voorkomen.

Latere vervelende ervaringen van een hond kunnen ook meespelen. Een hond die bijvoorbeeld is gepest door kinderen, zal kinderen later waarschijnlijk uit zijn buurt proberen te houden en zich tegen hen willen verdedigen. Honden die slechte ervaringen hebben met mensen in het algemeen of bijvoorbeeld met mannen, zoals wel voorkomt bij voormalige zwerfhonden, kunnen ook eerder geneigd zijn om te bijten.

Behalve een goede socialisatie is een goede opvoeding ook belangrijk. Het LICG raadt daarom ook aan om altijd op cursus te gaan, ook voor mensen die eerder honden hebben gehad. Elke hond en elke mens-hond combinatie is immers weer anders.

Het gedrag van mensen
Het is ontzettend belangrijk dat de eigenaar van een hond zijn hond goed kan ‘lezen’. Uit de lichaamstaal en het gedrag van een hond kan veel opgemaakt worden. Als de eigenaar niet ziet dat zijn hond een situatie niet prettig vindt en stress opbouwt of opgewonden raakt, dan komt ingrijpen vaak te laat.

Kinderen doen vaak onverwachte dingen die voor honden eng of vervelend kunnen zijn. Veel ouders zien bovendien het gevaar niet. De vele filmpjes en foto’s op facebook en youtube, waarbij kinderen hun armen om een hond slaan of in de hondenmand kruipen, worden gepost als ‘schattig’. Dit zijn echter gevaarlijke situaties waarbij een ouder direct zou moeten ingrijpen in plaats van foto’s en filmpjes maken. Als de hond schrikt, zich gevangen voelt of als het kind de hond per ongeluk pijn doet is het gezicht van het kind immers heel dicht bij de kaken van de hond!

Veilige omgang tussen kind en hond
Het LICG heeft 10 Gouden Regels opgesteld om aan kinderen te leren over veilig omgaan met honden. Die zijn niet alleen belangrijk voor kinderen die zelf thuis een hond hebben, maar voor alle kinderen. Honden kom je immers overal tegen.

Essentieel is dat jonge kinderen en honden nooit met elkaar alleen gelaten mogen worden. De omgang tussen kind en hond moet altijd goed begeleid worden door een volwassene die ook daadwerkelijk oplet en in de buurt is. Vertoont de hond tekenen van stress of gedraagt het kind zich zo dat de hond dit vervelend kan gaan vinden, dan moet er op een rustige manier worden ingegrepen.

Veel informatie
Op onze speciale website www.minderhondenbeten.nl staat heel veel informatie over hondentaal, agressie, omgaan met honden, socialisatie, bijtincidenten en natuurlijk de Tien gouden regels voor kinderen

Bron: EenVandaag