Sluiten

Valentijnsdag: gaat uw huisdier op liefdespad?

10-02-2022

Het is vandaag Valentijnsdag, een dag die van oudsher in het teken van de liefde staat. Dieren kennen geen Valentijnsgevoel, maar begeven zich dankzij hun hormonen op het liefdespad, zeker nu de dagen weer langer worden. Castratie kan helpen om “oeps-nestjes”  en bepaald ongewenst gedrag te voorkomen. Maar een beslissing om te castreren moet wel goed overwogen worden.

Castratie is het verwijderen van de zaadballen van een mannetjesdier of de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) van een vrouwtjesdier. Door castratie wordt een dier onvruchtbaar en kunnen ongewenste nestjes voorkomen worden. Ook kan castratie medische voordelen hebben, bijvoorbeeld het voorkomen van melkklierkanker en baarmoederontsteking.

Daarnaast kan castratie soms helpen om ongewenste gedragspatronen te voorkomen. Een gecastreerde kater heeft bijvoorbeeld minder de neiging om te gaan rondzwerven en zal minder vechten met andere katers. Door op tijd te castreren kan bovendien sproeigedrag voorkomen worden. Gecastreerde reuen lopen minder snel weg, omdat ze minder behoefte hebben om achter loopse teven aan te gaan. Ook worden reuen minder fel naar andere reuen en hebben ze minder neiging om tegen iets of iemand op de ‘rijden’ of tegen iets aan te plassen.

Castratie wordt regelmatig aangeraden in verband met probleemgedrag. Als u dit overweegt, is het erg belangrijk dat het gedrag eerst goed bekeken wordt door een deskundige. Heeft het probleemgedrag niets met hormonen te maken, dan helpt een castratie meestal ook niet. Denk dus niet te snel dat castratie het probleemgedrag wel zal verhelpen.

Castratie kan bovendien soms ook nadelen hebben, zowel voor de gezondheid als voor het gedrag van een dier. Daarom moet voor elk dier afzonderlijk bekeken worden of castratie een goed idee is.

Na een castratie hebben dieren de neiging om snel te dik te worden. Gecastreerde dieren zijn minder actief waardoor de energiebehoefte afneemt. Tegelijkertijd valt na castratie de remming op het hongercentrum weg, waardoor ze meer willen gaan eten. Als ze meer gaan eten, terwijl ze minder nodig hebben, leidt dat automatisch tot overgewicht! Pas dus de hoeveelheid voeding na een castratie aan om overgewicht bij uw dier te voorkomen.

Meer weten over castratie? Kijk dan eens bij onze artikelen over castratie van honden of van katten.