Sluiten

Vermijd malafide hondenhandel: gebruik het stappenplan

26-06-2020

Nog altijd worden er via internet veel puppy’s aangeboden die afkomstig zijn uit de malafide hondenhandel. In de uitzending van Nieuwsuur van 25 juni was te zien wat de gevolgen zijn voor de honden. Veel pups zijn niet goed gevaccineerd, ziek, te jong of getraumatiseerd en heel angstig. Regelmatig kloppen de gegevens van de pup niet en is de chip niet of niet goed geregistreerd. Er gaat dus nog steeds heel veel mis bij de verkoop van pups, zo blijkt uit een onderzoek van Dierenrechtenorganisatie House of Animals.

In de advertenties op internet lijkt het meestal alsof de pups door particulieren gefokt zijn en in huis opgroeien. Ook doen handelaars zich voor als kennels die zelf fokken. Bij nader onderzoek blijkt dan bijvoorbeeld dat ze heel veel verschillende rassen en kruisingen aanbieden en dat de ouders niet aanwezig zijn.

Een pup die bij zo’n adres wordt aangeschaft kan veel problemen hebben, zowel met zijn gezondheid als in zijn gedrag. Dat is heel naar voor de pup zelf, maar ook verdrietig en vaak kostbaar voor de nieuwe eigenaar. Het komt ook voor dat pups kort na aankoop overlijden, bijvoorbeeld aan parvo. Een niet goed gevaccineerde pups kan zelfs gevaar voor de gezondheid van de eigenaar opleveren, bijvoorbeeld als de pup niet gevaccineerd is tegen hondsdolheid (hoewel dat wél verplicht is voor elke hond uit het buitenland!).

Wie een puppy wil kopen via internet moet dus heel goed opletten om niet met een pup uit deze handel thuis te komen. Dat kan lastig zijn, want de handelaars weten goed hoe ze betrouwbaar over moeten komen. Bovendien is het aanbod groot en zijn de foto’s van schattige pups moeilijk te weerstaan.

Het LICG heeft al lange tijd de Puppychecklist beschikbaar: een handige lijst met punten om op te letten bij het bezoek aan een fokker. Sinds kort is er echter ook het Stappenplan ‘Puppy via internet’. Hierin wordt de pupkoper stap voor stap begeleid in de online zoektocht naar een leuke, sociale en gezonde pup. Er wordt uitgelegd waar men op moet letten, wat voor vragen men kan stellen en wanneer men direct moet afhaken.

Het Stappenplan ‘Puppy via Internet’ is op onze website te bekijken en te downloaden.