Sluiten

Weet u hoeveel een huisdier kost?

22-02-2024

Het zal niemand ontgaan zijn, het leven wordt steeds duurder. Zo ook de zorg voor een huisdier!

Denk goed na voordat u een dier in huis neemt!

Denkt u erover om een huisdier aan te schaffen? Lees dan eerst het LICG artikel Wat kost een huisdier? Verder vindt u in onze LICG Huisdierenbijsluiters ook altijd een kopje ‘Aanschaf en kosten’. Daarin zetten we op een rijtje wat u kunt verwachten aan vaste kosten (eenmalig en terugkerend) voor dat dier. Ook hebben we voor veel diersoorten een Aanschaf document, met allerlei handige tips. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Niet alleen het dier zelf

Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar hoe duur het dier zelf is, want dat bedrag valt vaak heel erg mee. Zeker de in hokken gehouden dieren koopt u vaak al voor een paar tientjes, maar ook honden of katten zijn soms heel goedkoop of worden zelfs gratis weggegeven. Het kan dan heel verleidelijk zijn om zo’n dier ‘mee te nemen’. Vergeet alleen niet dat het daar niet bij blijft!

Een goed verblijf kost vaak meer dan u denkt

Kijk voor bepaalde diersoorten bijvoorbeeld ook naar het verblijf dat nodig is om het dier een goed leven te geven. Vooral konijnen, knaagdieren, reptielen, amfibieën en vogels worden nog vaak in (veel) te kleine hokken gehouden. Dat geeft stress voor het dier, kan leiden tot allerlei gedragsproblemen en gaat vaak gepaard met een grotere kans op ziekten. Niet fijn voor het dier, maar ook niet leuk voor u als eigenaar.

Een groter en goed ingericht verblijf is vaak een stuk duurder, maar zorgt voor een beter welzijn. Zo heeft u ook meer lol van uw dier én spaart u waarschijnlijk kosten uit voor ziekte.

Vergeet u bij vissen, reptielen en amfibieën niet rekening te houden met de kosten voor het stroomverbruik? Een aquarium of terrarium is een echte energieslurper!

De juiste voeding is niet goedkoop

Houd ook rekening met de voeding. Net als bij ons is het helaas ook bij dieren vaak zo dat gezonde voeding duurder is dan ongezonde voeding. Voor goede voeding kunt u daarmee een flink bedrag per maand kwijt zijn …. het hele leven van uw dier lang!

Toch bent u op de lange termijn meestal goedkoper uit met dit duurdere voer, omdat goede voeding helpt uw dier gezond te houden.

Behandelingen zoals castratie of sterilisatie

Voor bepaalde diersoorten is castratie of sterilisatie nodig of op zijn minst heel verstandig. Bijvoorbeeld om voortplanting tegen te gaan, gedragsproblemen te voorkomen en uw dier gezond te houden.

Dit kan een fors bedrag zijn, maar behoort wel tot voorziene kosten, oftewel iets waarmee u vooraf rekening kunt / zou moeten houden.

Preventieve gezondheidszorg

Vergeet ook niet dat het uw taak als eigenaar is om uw dier gezond te houden en hoe belangrijk preventieve gezondheidszorg daarbij is. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts, vaccinaties, parasietenbestrijding en verzorging van het gebit en de vacht.

Bij elkaar opgeteld kunnen die bedragen op jaarbasis groot zijn! Weet u zeker dat u deze kosten kunt opbrengen?

Toch loont preventie absoluut, want door ziekten te voorkomen houdt u uw dier gelukkig én spaart u op de langere termijn dierenartskosten uit.

Tot slot: Onvoorziene kosten

Naast de voorspelbare kosten voor uw huisdier heeft u helaas soms ook te maken met onvoorziene kosten, zoals hoge dierenartsrekeningen. Bekijk voor tips ons nieuwsbericht over onvoorziene kosten.

 

Ga na wat een dier kost voordat u hem in huis haalt. Zo voorkomt u dat u en uw dier in de problemen komen!