Sluiten

Een bench voor de hond, handig of niet verstandig?

11-10-2018

We krijgen regelmatig vragen over het gebruik van een bench voor de hond. Er zijn ook zorgen over hondeneigenaren die een hond een hele dag in de bench stoppen. Hoe zit dat nu? Mag je een bench gebruiken of liever niet?

Het LICG heeft daarom een nieuw Praktisch document geschreven over het gebruik van de hondenbench. Conclusie is dat het een goed tijdelijk hulpmiddel kan zijn, maar dat u de bench nooit mag gebruiken om uw hond een hele dag in op te sluiten omdat u zelf naar uw werk moet. De bedoeling is om het gedrag van de hond te trainen, zodat de bench uiteindelijk niet meer nodig is.

Als men de bench op de juiste manier gebruikt kan het heel handig zijn bij de opvoeding van een hond. Maar doe nooit zomaar een hond in de bench met het deurtje dicht. De bench moet eerst worden aangeleerd als een prettige, veilige plaats. Dat moet u stap voor stap trainen op een positieve manier.

Overmatig of verkeerd gebruik van een bench om een hond in op te sluiten kan leiden tot angst, stress en verveling en heeft een negatief effect op zijn welzijn. Het kan bestaande gedragsproblemen bovendien verergeren. Het is dus belangrijk om het goed aan te pakken en de hond niet te lang in de bench te laten; een richtlijn voor een gemiddelde volwassen hond is niet langer dan vier uur, en niet elke dag.

Wilt u meer weten over hoe u benchtraining aanpakt, welk type en formaat hondenbench voor uw hond geschikt is en waar u aan moet denken qua inrichting? Lees dan ons document “Een hondenbench gebruiken”.