Sluiten

Wandelen met de hond. Hoe blijft het leuk voor iedereen?

13-10-2021

Het is bijna herfstvakantie. Een heerlijke tijd om lekker met de hond te gaan wandelen in de prachtig gekleurde bossen. Iedere gezonde hond houdt van wandelen. Wandelen is goed voor de conditie van de hond, maar het geeft hem ook afwisseling. Hij krijgt de gelegenheid om andere honden te ontmoeten, nieuwe geurtjes te ruiken en zijn omgeving te verkennen. Dat zijn belangrijke levensbehoeften voor een hond.

Bij het wandelen is het belangrijk dat de hond contact met u houdt. Dat betekent dat u ook aandacht aan uw hond moet schenken. Helaas lopen te veel mensen met hun hond alsof de hond bijzaak is. Het effect is dat de hond niet meer geïnteresseerd is in zijn eigenaar, maar des te meer in zijn omgeving. Op die manier verliest u sneller de controle en bovendien bent u veel te laat om in te grijpen als er eens iets gebeurt.

Laat daarom uw telefoon in uw zak en wees ook echt bezig met uw hond. Wandelen is iets dat u samen doet! Reageer als hij even naar u kijkt, zodat u het contact bevestigt. Vraag hem af en toe om een oefeningetje te doen zodat hij ook zijn hersens moet gebruiken, en beloon hem als hij het goed doet. Geef de hond voldoende gelegenheid om rond te snuffelen en trek hem niet steeds weg: geurtjes zijn voor hem een bron van interessante informatie en het tegenkomen van prikkels is nou juist een van de redenen waarom u de hond uitlaat! Wilt u doorlopen, begin dan niet aan de lijn te trekken maar gebruik uw stem.

Helaas kan de drukte met honden in de bossen ook weleens voor irritatie en overlast zorgen. Hoe zorg je er voor dat het voor alle mensen en dieren prettig blijft? Hoog tijd voor wat uitlaat etiquette!

De 10 regels om het uitlaten van de hond voor iedereen prettig te houden:

  1. laat uw hond alleen los in een losloopgebied. Andere hondenbezitters en ook andere wandelaars verwachten geen loslopende honden in gebieden waar dat niet mag.
  2. Ziet u een aangelijnde hond aankomen, lijn uw hond dan ook even aan. Ook als hij ‘niets doet’. De andere hond kan gedragsproblemen hebben, maar ook ziek zijn of net geopereerd.
  3. Kan uw hond niet goed met andere honden overweg ga dan niet in een losloopgebied wandelen. Is uw hond agressief naar mensen of honden, leer hem dan een muilkorf aan en gebruik die ook. Op die manier beschermt u niet alleen anderen, maar ook uw hond.
  4. Is uw teefje loops, wandel dan niet in een losloopgebied.
  5. Laat uw hond niet op mensen afrennen of tegen hen opspringen en vraagt iemand u om uw hond even aan te lijnen, doe dat dan.
  6. Roep uw loslopende hond naar u toe als u kleine kinderen aan ziet komen. Ook al is uw hond kindvriendelijk, voor kinderen kan een hond toch eng zijn.
  7. Ruim ontlasting van uw hond op, laat zien dat u een verantwoordelijke eigenaar bent. Als teveel mensen zich hier niet aan houden, worden honden op steeds meer plekken geweerd.
  8. Pas op met rollijnen. Uw hond kan de weg of het fietspad op rennen, de lijn kan om iemands benen draaien of uw hond kan met een andere hond verstrikt raken in de lijn waardoor gevechten kunnen ontstaan.
  9. Laat honden niet aan de lijn met elkaar spelen. De kans dat de lijnen in elkaar draaien is groot. Als de honden ruzie krijgen, kunt u ze niet meer snel uit elkaar halen.
  10. Lijn altijd uw hond aan als u iemand met een hulphond ziet (bijvoorbeeld een blindengeleidehond).

Als we ons allemaal houden aan deze gedragsregels, kunnen we ervoor zorgen dat er geen problemen ontstaan met andere honden of mensen en blijft het voor iedereen een plezier om er op uit te trekken!